
לחלק מהנשים אחרי ניתוח קיסרי מופיעה בליטה בתחתית הבטן שנשארת ולא עוברת למרות כל המאמצים לרזות ולהקפיד על פעילות גופנית. בדרך כלל מדובר בעודפי עור ושומן שלא חוזרים למצבם הקודם כפי שהיה לפני הלידה, ויוצרים מעין ״מדף״ מעל הצלקת. אם ישנן הידבקויות באזור, אז המצב יכול להיות אפילו גרוע יותר, והדבר מפריע להרבה נשים מבחינה אסתטית.
פעילות גופנית ותזונה נכונה יכולים להפחית את כמות השומן ולשפר את המראה, אבל לפעמים דווקא באזור הבטן, שנורא בא לנו שייראה יפה - נשארת בליטה שלא ניתן להיפטר ממנה.
חשוב להבין כי היווצרות הפאוץ׳ לא ניתנת לחיזוי מראש. יש נשים שאצלן הוא ייווצר, ואחרות שיזכו ב״פטור״ ממנו.
אם את אחרי ניתוח קיסרי ונשארת עם מזכרת בדמות פאוצ׳ בתחתית הבטן, המסמך הזה הוא בשבילך.
אצל חלק מהנשים, במהלך השנים הפאוצ׳ ישתטח בהדרגה, ואצל אחרות, הוא עשוי להישאר שם לתמיד.
למרבה הצער, אם עשית פעילות גופנית קבועה, משקל הגוף תקין ועברה כבר שנה או יותר מהלידה ועדיין הפאוצ מסרב להיפרד - ייתכן שהפתרון היחיד שיעזור הוא טיפול כירורגי.
ניתוח מתיחת בטן פותר אחת ולתמיד את בעיית עודפי העור שלא ניתן להיפטר מהם באמצעות ספורט. בניתוח הכירורג מטפל גם בבעיית השרירים הרפויים של אחרי-הריון, ובאופן כללי מותח את כל האזור למראה שטוח יותר.
אבל מיותר לציין שרובנו ממש לא היינו רוצות עוד ניתוח!
גם העלויות וגם ההחלמה הפיזית והסיכונים הכרוכים בכניסה לחדר ניתוח, אלה לא בדיוק הדברים שאנחנו צריכות כרגע, אם בכלל. מה גם, שניתוח מתיחת בטן בדרך כלל נעשה רק לאחר ״סגירת הבסטה״, כלומר לאחר שסיימת להרות וללדת. אז מה עם כל השנים עד אז? אנחנו אמורות לסחוב איתנו את הפאוצ׳ עד אז לכל מקום?
בהמשך מפורטות דרכים נוספות לטיפול או צמצום הפאוצ׳ אחרי ניתוח קיסרי.
מה הסיבות להיווצרות הפאוצ׳?
אולי תופתעי לגלות, אבל לא רק הניתוח אשם בכך, אלא גם ההריון עצמו, שבו שרירי הבטן נמתחים ומוסטים לצדדים (מה שלפעמים גורם להיפרדות שרירי הבטן). לאחר ההריון השרירים חלשים יותר ורפויים. לפעמים ניתן לשפר את המצב ע״י פעילות גופנית מתאימה (בהדרכת פיזיותרפיסטית רצפת אגן או מאמנת כושר המוסמכת לעבוד עם נשים אחרי לידה, בבקשה!).
אז אם לסכם, אלה הן הסיבות העיקריות להיוותרות הפאוצ׳:
- רקמה צלקתית הדבוקה לשכבות שמתחתיה.
- שכבת שומן מתחת לעור, ש״נתלית״ מעל הצלקת ובולטת החוצה.
- הצטברות נוזלים (סרומה) באזור שמתחת לצלקת. הנוזלים בד״כ מתנקזים החוצה בעצמם בחודשים שלאחר הניתוח, אך אם לא, ניתן לפנות לכירורג לנקז אותם.
- שרירים שהופרדו, ורקמת חיבור (פאשיה) שנפגעה בניתוח. רקמת החיבור בעצם עוטפת ומחזיקה את השרירים, ואחרי שהיא נחתכת בניתוח, היא פשוט מחזיקה פחות טוב, על אף שבמהלך סגירת הבטן תופרים אותה בחזרה.