אורלי קלוש, דולה המתמחה בליווי לידות קיסריות, עברה שישה ניתוחים קיסריים בעצמה. איך להתמודד עם לידה קיסרית ידועה מראש? ואיך לצאת ממנה מחוזקת ושמחה?
הניתוח הקיסרי הראשון שלי
לידה רביעית, שבוע 38, הלידה מתקדמת יפה. המיילדת בודקת את הבטן ולדעתה העובר במצג עכוז. מביאים מכשיר אולטראסאונד נייד רק כדי לוודא - ואכן עכוז. מחליטים לנסות לעשות היפוך.
אני עם צירים תכופים. הרופאה מביאה אותו לרוחב ונותנת לי לנוח וגם היא נחה. והוא חוזר לעכוז. כך כמה פעמים.
תוך כדי אני שומעת את המילה קיסרי עולה ברקע. אני פונה לבעלי שאני רוצה קיסרי כי איני יכולה כבר לשאת צירים והיפוך. הוא מחזק אותי ואינו נכנע, מספר לי שניתוח בטן זה לא קל ופשוט. הרופא שמלווה את הלידה שומע אותי ואומר: "את, קיסרי? לא... התכוונתי ליולדת בחדר אחר".
לבסוף לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים אכן מכניסים אותי לקיסרי כי המצג עכוז וידוע שהוא גדול (מהמשקלים של הלידות הקודמות). עושים לי הרדמה כללית כי אפידורל כבר קשה לעשות בשלב הלידה בו אני נמצאת.
הייתי שלמה עם ההחלטה, ידעתי שזה לטובתי. ההחלמה לא הייתה קלה אך התמודדתי.
(לאחר שנים עלתה השאלה למה בעצם לא יילדו עכוז, הרי אמא שלי ילדה את אחי באותו משקל ובמצג עכוז, אך בברור שעשיתי הסתבר שבאותן שנים הייתה בהלה גדולה בעולם ובארץ לאחר מקרים לא מעטים של סיבוכים בלידות עכוז).
קיסרי שני (ושלישי ורביעי וחמישי ושישי...)
שנה וחודש אחר כך התייצבתי ללידה החמישית שהייתה נרתיקית.
שנה וארבע אחריה, אני שוב בשבוע 38. במשך חצי מההיריון היו לי תחושות בצלקת שלא היו ברורות. כשהגעתי לבית החולים בשבוע 38 כי כאב לי יותר בצלקת הרחמית הוחלט לאחר בדיקות להיכנס לקיסרי. אני לבד כי באתי לביקורת. ביקשתי מהרופא שיעיר אותי כדי שאדע שהכול בסדר. ידעתי שיתכן ובעלי לא יספק להגיע (זה היה טרום עידן הפלאפונים ובשילוב עם העובדה שלא היה לנו רכב באותה תקופה לא חשבתי שיספיקו להודיע לו ושהוא יספיק לתפוס טרמפ לבית החולים עד תחילת הניתוח). הרופא טען שלא אזכור שהוא העיר אותי אך הבטיח שינסה. כאשר הוא קרא לי כדי שאתעורר השאלה הראשונה היתה: "האם הקיסרי היה מוצדק?" והתשובה היתה : "את לא יודעת כמה... במחלקה יותר מאוחר אשתף אותך". הפעם ההתאוששות היתה קלה יותר.
ילדתי עוד ארבע פעמים בקיסרי, הפכתי להיות מומחית בהתאוששות, בחזרה לתפקוד. הבדיחה של הרופא הייתה לבוא לשאול יום למחרת הלידה האם אני רוצה ללכת הביתה והתשובה הקבועה שלי - "לא היום, מחר". בבית ההתאוששות שלי הייתה הרבה יותר טובה ומהירה.
לידה קיסרית טבעית
לידה נרתיקית היא דרך הטבע ללדת, היא הלידה הנכונה לעובר ולאם, אך תודה לאל שיש בידנו את החוכמה ללדת בקיסרי כאשר יש בכך צורך.
אחרי שני הניתוחים הקיסריים שלי הייתה בידי הברירה לא ללדת כי זה יהיה קיסרי או ללדת כי זאת הלידה שלי מעתה והילך. בחרתי ללדת, האמנתי בקב"ה שאם הוא נוטע בי את החיים המתפתחים – הכל לטובה. ללידות הקיסריות המתוכננות שלי קראתי "הלידה הקיסרית הטבעית שלי" כי זה היה דרך הטבע שלי ללדת את אותן לידות.
בקיסרי הראשון שלי הרגשתי באותו הזמן שזהו הדבר הנכון, בלידה שאחר כך היה ברור שהלידה תהיה נרתיקית אם הכל תקין. לא היו שום דיבורים על קיסרי אף על פי שהיא הייתה זמן קצר אחר הקיסרי. בלידה הבאה כשהוחלט שוב על קיסרי ידעתי שזה הדבר הנכון לעשות. אמנם הכוונה הייתה ללדת נרתיקית אך בלב פנימה ידעתי שזה לא אפשרי (ואכן כך הוכח בלידה).
האם אני משנה את המזל של התינוק שלי?
לדעת מתי תלדי כי הקיסרי מתוכנן (לא יכולתי לעבור את שבוע 36) זה לא דבר קל. כמה ימים לפני כן כבר סופרים את הימים והשעות.
למשל – בקיסרי המתוכנן הראשון (לידה קיסרית שלישית) עלתה אצלי השאלה האם אני למעשה משנה את המזל של התינוק שבמקום להיוולד בחודש ב' הוא ייוולד בחודש א'? שאלתי את הרב שלי שאמר "אם הקב"ה כיוון שאת צריכה ללדת עכשיו זהו המזל שלו".
בלידה השמינית שלי (קיסרי רביעי, השני המתוכנן) הגעתי ביום ג' לבדיקות לפני קיסרי כאשר הלידה נקבעה ליום המחרת. תוך כדי בדיקות אמרתי לרופא שלי "בבקשה תכניס אותי היום ללידה, אני לא מסוגלת לחכות עוד 24 שעות". למזלי היה חדר ניתוח פנוי...
ומה איתך?
יש אבחנה רפואית שהלידה קיסרית? את מאוכזבת?
שאלי שאלה – מדוע אני רוצה ללדת נרתיקית?
א. כי אני רוצה לדעת שהגוף שלי מסוגל.
ב. כי כך נבראנו וכך טוב לעובר ולי.
אם התשובה היא א' - זאת לא סיבה. יתכן והגוף יכול, אך בלידה יש גורמים משתנים שאולי משפיעים יותר ולכן יש צורך בקיסרי. אין זה אומר שאת פחות אמא, פחות אישה.
אם התשובה היא ב' - את צודקת, זה הרבה יותר בריא ונכון, אך כעת זה לא מתאפשר.
מתוכננת לידת ללנ"ק...ואם בסוף יהיה קיסרי?
"שיוויתי ה' לנגדי תמיד"
שיוויתי מלשון שיוויון. כאשר אנחנו פותחים את ידינו לטוב שניתן מהקב"ה כשם שאנו פותחים את ידינו אל הפחות טוב אזי אנחנו פותחים פתח לטוב לרדת ולהשפיע ולא חוסמים על ידי מאבק בפחות טוב. אנחנו מודים על הטובה כשם שאנו מודים על הרעה.
כך כאשר את פותחת את ידיך אל הטוב (לידה נרתיקית) ואל המוטב (לידה קיסרית).
כאשר את עסוקה במאבק עם גופך ועם הצוות המלווה אותך בלידה שלא יהיה קיסרי את חוסמת את גופך ולבך ללידה הנרתיקית. אך אם את מוכנה לקבל מה שיהיה אז כל כוחך מופנה אל תהליך בריא ושלם ללידה נרתיקית ואם הייתה תפנית את מקבלת אותה בהבנה ואהבה.
נעים להכיר
מי אני? אורלי קלוש
מהיכן? מושב מעון שבהר חברון
אמא ל: עשרה ילדים (שישה מתוכם נולדו בניתוח קיסרי)
סבתא ל: שבעה נכדים (כן ירבו!)
עיסוק: משלבת בין עיסוק בחינוך בלתי פורמלי לעבודה כתומכת לידה
למה תומכת לידה? לפני שנים רבות, כשחדרים פרטיים בלידה היו משהו מיוחד, בלידה הראשונה שלי הייתי עם בעלי בחדר לידה אישי. מהחדר הגדול בו שוכבות היולדות כשרק וילון מפריד ביניהן אני שומעת אותן מתקשות. גם אני עם צירים, אך לי יש מי שיתמוך ויעודד. רציתי לגשת אליהן ולעזור, לתת מילה טובה ולהזדהות.
ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות - לתמוך בנשים.
אך המציאות הייתה קצת שונה, עברנו לגור במעון כשלהתנייד לא היה קל וב"ה נולדו ילדים. אך החלום נשאר. כשקטן הבית גדל, ידעתי שהגיע העת. עכשיו כבר אפשר לצאת מהבית והכול יתנהל כראוי. למדתי ומיד השתלבתי בשטח.
מה מייחד את העבודה שלך כתומכת לידה? כשאני מגיעה לחדר לידה אני מביאה את עצמי. הייעוד שלי – לתת את הנשמה ואת הלב. יחד איתי מגיעים ה"כלים" השונים שרכשתי שמסייעים לי לתמוך. אני צועדת עם היולדת בדרכה. תומכת, מנתבת, מנווטת, מייעצת - הכול לפי רצונה והנני צינור לרצונו יתברך.
איני יכולה להבטיח איזו לידה תהיה אך מבטיחה להשתדל שהכל יהיה באהבה מתוך שמחה.
טיפים ועצות להחלמה ושיקום בריא ושמח מהלידה
לקראת לידה קיסרית מתוכננת יש להתכונן. כדאי להכין את הגוף ואת העובר ללידה שלא כדרך הטבע.
- אם הסיבה לקיסרי מאפשרת, כגון מצג העובר, מומלץ לחכות לצירים ראשוניים המאותתים "הריני מוכן".
- אם הסיבה מאלצת ללדת בשבוע מסויים אזי מומלץ לדבר עם העובר ולהסביר לו מדוע אין מחכים לאיתות ממנו.
- הסכימי בליבך ובשכלך ללידה וכך הגוף יפריש את ההורמונים הנצרכים לקראת בוא התינוק.
- הכיני את הבעל לשמש כאמא בשעתיים – שלוש שלאחר הלידה (עד שמגיעים למחלקה מההתאוששות). בקשי ממנו שיחבק את התינוק ויעניק לו מגע חם ואוהב.
- בהתאוששות בנחת טפלי בעצמך, אגרי כוח, למדי את מצבך. אני קוראת לזה "הכיני אמא חזקה לילדך". הילוד בידים טובות, מטופל באהבה. תשומת הלב לעצמך והמנוחה יהוו תמריץ להחלמה טובה עבורך ועבור ילדך, הוא ירוויח אמא מבריאה.
- אל תעלימי את הכאב, יש לו חלק בשיקום שלך. הפחיתי אותו כדי שתוכלי לתפקד אך לא עד כדי העלמתו.
אורלי קלוש מתמחה בליווי לידות קיסריות.
052-8903631