מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

אפשרות הבחירה בין לידה וגינלית לניתוח קיסרי

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. אפשרות הבחירה בין לידה וגינלית לניתוח קיסרי

איזו לידה בטוחה יותר, והאם בכלל מותר לך לבחור?

להחליט קיסרי או לידה רגילה

בתקופה שבה לידה וגינאלית נחשבת להישג ונתפסת כאידאל, ולעומת זאת ניתוח קיסרי נחשב להתערבות מיותרת הרבה פעמים - נשאלת השאלה האם זה אמנם ברור כל כך?

האם יש מידע אמיתי המוכיח איזו לידה בטוחה יותר? והאם זו החלטה לגיטימית של היולדת, או שיש לעודד לידה וגינאלית גם למי שאינה מעוניינת בכך?

 

אתחיל מהסוף -

ההחלטה היא בידיים שלך. כך זה צריך להיות.

לפעמים נדמה לנו כי הרופאים הם אלה שצריכים לקבוע באיזה אופן אנחנו צריכות ללדת, נדמה לנו כי הם יודעים טוב יותר מה נכון לנו ומה הגוף שלנו מסוגל או לא מסוגל לעשות. נדמה לנו כי נתונים רפואיים חשובים יותר מהרצונות שלנו, האמונות שלנו והשאיפות שלנו. אבל האמת היא, שזכותה של כל אישה לבחור איזה סוג לידה היא מעדיפה.

בגדול, נחלקות הנשים לשלושה סוגים:

  • יש נשים שחשוב להן ללדת בלידה טבעית, וגינלית - כי כך ברא אותנו הטבע, אנחנו אמורות ללדת דרך הנרתיק. חלקן אפילו משתוקקות לחוות את חוויית הלידה הטבעית, כולל הכאב הכרוך בה.
  • יש נשים שנרתעות מלידה נרתיקית ומסיבות שונות מעדיפות להימנע ממנה (למשל בגלל הכאב, כדי להימנע מפגיעה ברצפת האגן, או בגלל טראומה מינית בעבר). חלק מאותן נשים מתנחמות בעובדה שקיימת האופציה ללדת בניתוח קיסרי. למרות הקושי והאתגרים בניתוח, הוא נתפס בעיניהן כפחות מרתיע מלידה רגילה.
  • בקבוצה השלישית - כל אותן נשים שלא ממש חשוב להן מהיכן יוולד התינוק שלהן. הלידה היא עבורן אמצעי ולא מטרה בפני עצמה ולכן הן לא יקדישו מחשבה רבה מידי בבדיקת האפשרויות. מה שתזמן להן הלידה - הן יקבלו בברכה, כל עוד בסופה הן יקבלו לזרועותיהן תינוק/ת בריא/ה. 

 

להפתעתי, הקבוצה האחרונה גדולה יותר ממה שבעבר הערכתי. בפגישותיי עם נשים שילדו בקיסרי, שמעתי לא פעם נשים שמספרות שעצם זה שהלידה היתה קיסרית - זה לא כל כך קריטי עבורן. הקושי נמצא אצלן במקום אחר, למשל: המעבר הטראומטי מחדר הלידה הנינוח אל חדר הניתוח, תוך בהלה וחרדה לשלומו של התינוק; הרגעים שבהם הן היו לבד בחדר ניתוח, בלי פנים מוכרות סביבן, לפעמים אפילו שכבו ערומות בחדר מלא באנשי צוות; ההפרדה מהתינוק במשך שעות ההתאוששות, בלי שאף אחד יטרח לספר להן מה שלומו ומתי סוף סוף יוכלו להיפגש.

 

"אחרי תהליך של עיבוד לידה הבנתי שבעצם לא באמת היה לי אכפת איך ילדתי. הטראומה שלי היא דווקא מכל ההתרחשות שקרתה בחדר התאוששות. כל הזמן התעוררתי ונרדמתי.. לא הצלחתי לבקש לראות את התינוק, לא הבנתי מה קורה איתי... האחיות לא היו סימפטיות בכלל! בלידה הבאה אבקש מראש קיסרי, אבל הפעם אדאג להגיע למקום שבו ההתאוששות היא בנפרד מכל בית החולים, ושיסכימו לבעלי להיכנס איתי לשם". (חן, ילדה בקיסרי ב 2017)

 

ישנם הרבה מאוד גורמים שמשפיעים על ההחלטה באיזה סוג לידה לבחור. כאמור, יש נשים שלא מקדישות לכך מחשבה, אבל עבור אלה שכן, השיקולים העיקריים יכולים להיות:

 

מידת הסיכון עבור היולדת

סיכונים קיימים גם בלידה וגינלית (נרתיקית) וגם בניתוח קיסרי. כאן תוכלי לקרוא על הסיכונים העיקריים בניתוח קיסרי. זה לא כדי להבהיל אותך, אלא כדי שתוכלי לעשות בחירה מדעת.

חלק מהסיכונים בלידה רגילה יהיו:

 

  1. פגיעה ברצפת האגן - מעבר התינוק בתעלת הלידה והלחץ המופעל בשלב הלחיצות, גורם לעיתים קרובות לנזק לרצפת האגן. במקרים רבים המצב משתפר מעצמו, אך לעיתים יש צורך בטיפול. תופעות הקשורות לחולשה ברצפת האגן הן: בריחת שתן, צניחת איברים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ועוד. לא מעט נשים מעוניינות מראש להימנע מהנזק לרצפת האגן ומההשלכות של הדבר על חיי המין שלהן, ועל רקע נושא זה בוחרות ללדת בקיסרי אלקטיבי ללא סיבה רפואית (קיסרי מבחירה), כבר בלידה הראשונה שלהן. ישנה ביקורת חברתית די רחבה על בחירה כזו, שלכאורה מסכנת את היולדת ואת העובר במטרה לשמר את ההנאה מחיי המין. מחקרים עדכניים מראים כי בחירה בניתוח קיסרי מתוכנן, שיבוצע בשבוע ה 39 פלוס להריון - אינו בהכרח מסוכן יותר מאשר לתכנן לידה ואגינלית (שעלולה להסתבך ועלולים להיות בה סיכונים, שחלק מהם מפורטים בהמשך).
    נזקים נוספים לרצפת האגן יכולים לקרות כאשר יש צורך בלידה מכשירנית (ואקום או מלקחיים). הליכים אלה מבוצעים ברוב המקרים בשילוב עם חתך אפיזיוטומי (כלומר חיתוך של הפרינאום, על מנת להרחיב את המעבר עבור התינוק ולאפשר את יציאתו). בלידה שהיה מעורב בה חתך חיץ (אפיזיוטומיה) או שהיו בה קרעים ספונטניים של הפרינאום, יבוצעו במידת הצורך תפרים, אמנם האזור לא תמיד חוזר להיראות ולהרגיש כפי שהיה לפני הלידה.
  2. לידה טראומטית - לא ניתן לצפות מראש מה יהיו ההתרחשויות בלידה. לידה נרתיקית יכולה להתרחש באופנים שונים, ועצם זה שיכולות להיות הפתעות (כמה זה יכאב? מי יהיה שם איתי? האם איחשף בעירום? האם אדע להתמודד? האם אדע ללחוץ? ועוד..) - זה כבר יכול להיחוות כטראומה, חוסר שליטה על הלידה, ועל הגוף. לא מעט נשים מתארות את האינטנסיביות של הלידה כמאורע מפחיד שלא היו רוצות לחזור עליו.
  3. קיסרי חירום - לידה רגילה יכולה להסתבך מסיבות שקשורות באם או בעובר, ואז תתפתח הלידה לניתוח קיסרי חירום, שהוא ניתוח מורכב יותר מניתוח אלקטיבי, וגם ברוב המקרים טראומטי יותר. בניתוח חירום הסיכון גדול יותר מבניתוח מתוכנן: דימום מהרחם, פגיעה באיברים סמוכים, חילוץ מהיר של התינוק - וכמובן לניתוח דחוף יכולות להיות השלכות אסתטיות על נראות הצלקת.
 

מידת הסיכון לתינוק

 
  1. כליאת כתפיים - בלידה וגינלית החשש הוא שיקרה מצב שבו לאחר יציאת הראש, הכתפיים של התינוק לא יצליחו לעבור בתעלת הלידה. במקרה זה המטרה תהיה לחלץ את התינוק כמה שיותר מהר, ולהימנע מנזק לכתפיים. לקריאה נוספת על כליאת כתפיים לחצי כאן.
  2. בונדינג והנקה - ידוע כי בלידה רגילה התינוק מונח על האם מייד עם היוולדו. ניתן גם להשהות את חיתוך חבל הטבור, להחשיך את החדר, לייצר אווירה אינטימית, ולהניק בפעם הראשונה. כל זה בדרך כלל לא מתאפשר בחדר ניתוח, שהוא קר ומואר מאוד,  והמצב של היולדת בדר"כ לא מאפשר לה להחזיק את התינוק לאורך זמן: כל פלג הגוף התחתון מורדם, ולפעמים היא לא חשה בטוב בגלל השפעת התרופות - כל זה עלול לפגוע בבונדינג, ההיקשרות שאמורה להתרחש בין האם לתינוק בשעות הראשונות שלאחר הלידה. אולם חשוב לציין שבקיסרי אלקטיבי כן ניתן להשפיע על המפגש הראשון עם התינוק. ניתן לבקש קיסרי ידידותי/טבעי וליהנות מזמן משותף יחד, הנקה בחדר ניתוח, התאוששות משותפת ועוד. נשים רבות שילדו בקיסרי מתוכנן מדווחות על חיבור מצוין לתינוק. היכולת לתכנן את הלידה מראש באה לביטוי בשביעות רצון מהלידה, וזה משפיע לטובה על היכולת שלהן להיות נוכחות ולהיקשר לתינוק באופן תקין.
  3. מעבר בתעלת הלידה - בוודאי שמעתן את הטענה שבזמן המעבר בתעלת הלידה קורים כמה דברים חשובים לתינוק: סחיטת הנוזלים מהריאות, עיסוי עמוק לרקמות שלו, ובנוסף - המפגש עם המיקרוביום שנמצא בנרתיק של האם (חיידקים טובים החשובים לגוף התינוק). אלה הם דברים שכדאי לקחת בחשבון וללמוד עליהם לקראת הבחירה בסוג הלידה. את תהיי זו שתחליט עד כמה הם גורמים משמעותיים בהחלטה שלך.
  4. מצוקה נשימתית אחרי הלידה - אחד הסיכונים המיוחסים לניתוח קיסרי הוא מצוקה נשימתית של התינוק לאחר הלידה. קשה לקבוע אם הסיבה לבעיות בנשימה היא הקיסרי עצמו, או שהמצוקה קשורה לכך שחלק מהתינוקות נולדים בקיסרי מוקדם מידי (למשל קיסרי שתוכנן לשבוע 37 והריאות של התינוק טרם בשלו), ואולי הסיבה קשורה לסיבוך בלידה שהוביל לניתוח קיסרי (כלומר הסיבה למצוקת הנשימה קרתה בעצם בניסיון ללדת רגיל). בכל אופן, היילוד יקבל טיפול וברוב המקרים המצוקה היא זמנית וחולפת, והתינוק מתגבר עליה במהרה. בניתוחים קיסריים מתוכננים שמבוצעים בשבוע 39 פלוס כמה ימים, הסיכון לקשיי נשימה אחרי הלידה - נמוך יותר.
 

חוויית הלידה

לידה נרתיקית נחשבת כחוויה טובה ו"טבעית" יותר - כך נשים יולדות משחר ההיסטוריה, בעוד שניתוח קיסרי הוא הליך כירורגי, שמוציא את האישה מהמשוואה, הופך אותה ליותר פאסיבית ופחות מאפשר אווירה חמימה ומשפחתית. יש נשים שמגיעות ללידה עם ציפייה לחוות התרוממות רוח או חוויה עוצמתית שמהן הן יצאו מועצמות ונרגשות. זה אכן קורה לפעמים, בעיקר כאשר האישה מקבלת תמיכה נרחבת מהצוות ומהמלווים שלה, כשהיא מרגישה פעילה, כשהלידה מתקדמת היטב וההתמודדות של היולדת עם הכאב היא טובה ומשביעה את רצונה.

אבל חוויית הלידה מורכבת הרבה יותר מזה. לידה היא תהליך ארוך ובו שלבים רבים, חלקם לעיתים מתישים, מפתיעים ורחוקים מאוד מהתוכנית המקורית. כשהתכניות משתבשות - גם חוויית הלידה עלולה להיפגע. נשים רבות מדווחות על חוויה של חוסר שליטה, צוות רפואי לא רגיש, חוסר כבוד וחוסר פרטיות, הרבה התערבויות בלידה, ייאוש, תחושת בדידות וחוסר יכולת להתמודד עם הכאב. מכיוון שהלידה היא ארוכה ומורכבת משלבים רבים, לפעמים יש בה חלקים שנחרטים כחוויה טובה, בעוד שחלקים אחרים ייזכרו תמיד כפספוס, ואפילו כחוויה טראומטית.

 

רמת הכאב

נשים רבות חוששות מעוצמת הכאב שהן עלולות לחוות במהלך לידה רגילה. קשה לצפות מראש עד כמה יכאבו צירי הלידה, ועד כמה תוכלי להתמודד איתם. יש נשים שעניין זה לא מדאיג אותן, חלקן בונות על כך שיוכלו לבקש אפידורל. אחרות, לא מוכנות לעבור את מסכת הכאבים ומעדיפות לחסוך לעצמן את כל שלב הצירים. הבחירה בקיסרי מאפשרת את זה, אמנם כדאי לזכור שבמקרה הזה, הכאבים יופיעו אחרי הלידה: כאבים לאחר ניתוח הם כאבים מאוד משמעותיים, והרבה פעמים הם גורמים למוגבלות (זמנית!) במיוחד בהליכה ובקימה משכיבה לישיבה.

אין טעם לנסות להשוות בין מידת הכאב בלידה לבין ניתוח, ובכל אופן, ממילא לא ניתן לדעת מה תהיי החוויה שלך בתוך הכאבים. יחד עם זאת, נשים בדרך כלל יודעות או מרגישות עמוק בפנים עם איזה סוג כאב הן מוכנות להתמודד, ואיזה כאב הוא בלתי סביר עבורן. וזו החלטה לגיטימית.

 

אז איך מחליטים?

אם קראת את המאמר הזה, כנראה שאת נמצאת בהתלבטות ועדיין לא החלטת. ככל הנראה, שתי האופציות מחזיקות עבורך גם פחדים וגם תקוות. ייתכן שאת לא בטוחה איך תרגישי אחרי ניתוח קיסרי - כמה זה יכאב? את ודאי חוששת שיהיה לך קשה להיכנס מרצון לחדר ניתוח, אך החלופה היא מבחינתך לא הרבה יותר טובה: את חוששת מכאבי הצירים או שאת לא מצליחה לדמיין תינוק שעובר דרך הנרתיק. כל המחשבות האלה הן המון סימני שאלה.

נשים שמתלבטות במה לבחור לפעמים מתארות זאת כך: שברגע מסוים הן ממש בטוחות שהדבר הנכון עבורן ועבור התינוק הוא לידה רגילה, אך כמה רגעים לאחר מכן הן לא מבינות בכלל איך אפשר לשקול לידה רגילה, ומרגישות שקיסרי הוא האופציה שנועדה בדיוק עבורן. למחרת הכל חוזר חלילה: לרגע אחד מציפה אותן הציפייה ללדת בדרך הטבע, להיות "כמו כולן", לעבור את החוויה המעצימה ולדחוף את התינוק לעולם בעצמן, אך כעבור רגעים ספורים הן שוב בטוחות שללדת בקיסרי זה מושלם - אפשר לבחור תאריך, את יודעת בדיוק לאן להגיע, באיזו שעה, התהליך אמנם מפחיד - אבל ברור ומוגדר, ויסתיים תוך 40 דקות לכל היותר.

כשאת בהתלבטות שכזו - את בעצם בלופ Loop - כל פעם מזדהה עם חלק אחר בך, שרוצה תסריט אחד, ומפחד מהשני.

 

אז באמת - איך מחליטים?

אני ממליצה על שני דברים עיקריים שכדאי לעשות:

 

  1. לאסוף מידע - כדי שתוכלי לעשות החלטה מדעת ולא כזו המבוססת על חוויות של נשים אחרות, כדאי להיות זהירה באיסוף המידע. כדאי לקרוא ספרים, מאמרים וכתבות שירחיבו את מבטך לגבי שני סוגי הלידות והסיכונים הכרוכים בהן. בנוסף, איספי מידע גם לגבי בתי החולים בסביבתך, כדי שתוכלי לבחור היכן מתאים לך ללדת כדי שהחוויה תהיה הטובה ביותר, בלי קשר לסוג הלידה שבחרת.
  2. לעצור ולהקשיב לעצמך - מניסיוני בעבודה עם נשים בהתלבטויות דומות, כדאי לעצור ולפנות זמן להקשבה פנימה - לחלקים הקיימים בתוכך: להקשיב לחלק שמפחד מלידה רגילה - ממה הוא מפחד? מה מטריד אותו? ממה הוא רוצה להימנע? ומה מנקודת מבטו עלול לקרות בלידה כזאת? ואז להקשיב גם לחלק שרוצה ללדת בלידה רגילה (נרתיקית) ולבדוק מה חשוב לו? מה הוא רוצה בשבילך לחוות? מה הוא רוצה להרגיש? מה מנקודת מבטו ממש חשוב בללדת רגיל? וכן הלאה. אחרי שתקשיבי לקולות שבך, יהיה אפשר לגשת אל ההחלטה ממקום שקט יותר, ותוכלי להחליט מה נכון עבורך.
 

מאת: יעל רותם, מייסדת קיסר נולד

מלווה מוסמכת בגישת B.O.T - תרפיה מוכוונת לידה

דולה לניתוחים קיסריים

 

[חלק מהמידע בכתבה מבוסס על קריאה של חלקים מהספר Choosing Cesarean - Magnus Murphy, MD & Pauline McDonagh Hull]

 

הוספת תגובה