מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

דגשים לבן הזוג לקראת ניתוח קיסרי

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. ליווי בלידה
  4. דגשים לבן הזוג לקראת ניתוח קיסרי

אם אתה הבעל/בן הזוג/בת הזוג או כל מלווה אחר של יולדת לקראת ניתוח קיסרי - זה הדף שצריך לגזור ולשמור. כל המידע נבדק והוכח על אלפי קיסריות.

תפקיד הבעל בניתוח קיסרי

שווה לגלול מטה! יש תמונות.

 

להיות המלווה בלידה קיסרית - זה נשמע כמו תפקיד פאסיבי למדיי. מה כבר יש לעשות? האישה ממילא שוכבת בחדר הניתוח, בלי יכולת לזוז, ואתה לידה, אבל לא ממש יכול לעזור.

בלידה טבעית, למלווה יש תפקיד די ברור בלידה, הוא יכול לעזור בזמן הצירים, להזכיר לאשתו איך לנשום, להביא רטיות חמות, לעסות את הגב, אבל בקיסרי נדמה כי גזלו ממך את כל התפקידים: צירים אין, נשימות לא יעזרו - בקיצור, אתה די מיותר שם...

האמנם?

ממש לא! 

 

המלווה בניתוח קיסרי יכול להפוך את האירוע מסתם ניתוח מלחיץ, מפחיד, כואב ועם החלמה קשה - לחוויית לידה מרגשת, שיש בה תחושת ביטחון, שייכות והרבה תמיכה. זה אולי נשמע בשמיים, אבל מה שדרוש ממך המלווה זה בעצם להיות נוכח ולשים לב מה היולדת (בין אם זו אשתך, זוגתך, או כל יחס קרבה אחר) צריכה.

הכנתי כאן רשימה של דברים שאתה יכול לעזור בהם ויכולים להיות משמעותיים בחווית הלידה. זה איננו צ'ק ליסט שחייבים לבצע כל סעיף מתוכו, אלא יותר רשימת הצעות של נקודות ודברים שהרבה יולדות שעברו קיסרי ציינו שהן היו צריכות בהם עזרה.

 

  1. תוכנית לידה. זה לא חובה, אבל יכול להפוך את הלידה הקיסרי לחוויה שתעצבו ביחד, כמשפחה מלוכדת: לוקחים דף ועט, חושבים מה הכי חשוב לשניכם בלידה, ורושמים בנקודות את עיקרי הדברים. לך חשוב להציץ מאחורי הפרגוד ולראות איך התינוק יוצא? רושמים. לאישתך חשוב שיסבירו לה כל שלב בזמן הניתוח? רושמים. חשוב לך ללוות את התינוק לתינוקייה ולא לעזוב אותו לרגע? רושמים. כדאי שהרשימה תהיה תמציתית, ושאורכה לא יעלה על עמוד אחד - אחרת הסיכוי שאנשי הצוות (ואתם) יזכרו את הדברים - קטן מאוד.
  2. להיות נוכח פיזית בכל פרוצדורה רפואית. בניתוח עצמו רוב המלווים רוצים לקחת חלק, במידת האפשר, אבל גם אם זה לא הסתייע - נוכחותך חשובה גם בזמן הירידה הראשונה מהמיטה אחרי הניתוח (זה נעשה בליווי אחות, אבל עדיין, נוכחות של אדם קרוב יכולה מאוד לעזור), בעת הוצאת הסיכות, בזמן בדיקות גופניות, בזמן הנקה, ועוד. לא תמיד המלווה יכול להישאר עם היולדת 24 שעות ביממה, ולכן רצוי שתתאמו ביניכם כמה שיותר מוקדם מתי היא צריכה את נוכחותך ומתי פחות.
  3. אנציקלופדיה מהלכת. חלק מהמעורבות בלידה ובהחלמה ממנה זה להיות בעל ידע בנושא. אין צורך לעבור הכשרה כרופא גניקולוג, אבל אפשר ורצוי בהחלט לקרוא כמה שיותר כאן באתר, בעיקר את המאמרים על הנקה אחרי קיסרי, על ניתוח קיסרי חירום, ועל קיסרי מתוכנן, המאמר על תופעות אחרי לידה בקיסרי, ואולי גם את הטיפים ליולדות בקיסרי.
  4. אפס הפרדה. אם היולדת מעוניינת באפס הפרדה, היא תחוש נפלא אם תתמוך ברצון הזה, מה גם, שגם אתה תצא מכך נשכר! אפס הפרדה זה מונח שבעצם אומר שהתינוק לא מופרד מאימו כלל. אפס הפרדה בניתוח קיסרי עשוי להיות מאתגר במיוחד, ולא בכל בית חולים, ולא בכל ניתוח מאפשרים זאת, אלא נכון לעכשיו רק בקיסרי מתוכנן, ורק בבתי חולים מסוימים. החלק שלך בניתוח כזה הוא אקטיבי בהרבה. דמיין שהיולדת תהיה כל הזמן עם התינוק, היא תצטרך להרים, להניק ולהחזיק אותו גם כשהיא עצמה עדיין לא מתפקדת, שכובה במיטה, סובלת מכאבים ועוד. אתה תצטרך להיות ממש צמוד אליה וקשוב לכל צורך שלה ושל התינוק שלכם. זו חוויה מאוד מחברת - לא רק עבור האם והתינוק, אלא גם עבורך כאב ועבור כולכם כמשפחה.
  5. ביות מלא. ביות מלא מצריך עזרה רבה, ביוחד בשעות הלילה. אם החלטתם על ביות מלא, רצוי לוודא שבמחלקת היולדות מאפשרים למלווה להישאר בשעות הלילה לצד היולדת. בחלק מבתי החולים ניתן להיעזר בלילה רק במלווה אישה (במקרה כזה אפשר לשקול לשכור דולה לניתוח קיסרי שתעזור בשעות הלילה).
  6. לקבל את התינוק לעולם. במקרים רבים, אחרי קיסרי היולדת לא מסוגלת להיות עם התינוק בשעות הראשונות אחרי הלידה. חשוב לדעת כי המלווה (כלומר אתה) יכול להיות הדמות שתקבל אותו לעולם. כמה רגעים אחרי צאתו לאוויר העולם, אתה תתלווה אליו בדרך לתינוקייה. זכותך להיות צמוד אליו גם בעת החיסונים והבדיקות, ואתה ממש לא חייב להסכים לעזוב אותו שם לבד. בשביל אבות רבים, הזמן הזה הוא זמן קסום של הכרות עם התינוק שנולד, ועבור היולדת זה יכול להעניק תחושת ביטחון שהתינוק שלכם בידיים הכי טובות שיש!
  7. צילום משפחתי. אחד התפקידים שלך בחדר הניתוח הוא לצלם. רצוי לבקש מראש מהמרדים/הרופא המנתח/המיילדת להכניס מצלמה לחדר הניתוח. אם הם יהססו ולא יסכימו - בקשו שמישהו מהצוות יצלם את התמונות. בכל מקרה, היולדת תהיה טרודה בהמון דברים ולכן התפקיד לדאוג לתיעוד הלידה - מוטל עלייך. וזה יותר חשוב ממה שכרגע נדמה לך.
  8. מקלחת. המקלחת הראשונה של היולדת אחרי הניתוח נעשית בליווי אחות, כך שבדרך כלל עזרתך אינה נחוצה. אבל המקלחות הבאות הן כבר ללא אחות. לא כל אישה תרצה שמישהו ייכנס איתה למקלחת. אם היא רוצה שתיכנס - עזור לה להיתמך כדי שלא תיפול, עזור לה עם הסבון (לשים לה אותו ביד או ממש לסבן אותה) ועם המגבת. אם היא לא צריכה אותך בתוך חדר הרחצה, עמוד בהיכון מחוצה לו - למקרה שהיא שכחה משהו, או למקרה שלפתע היא תרגיש לא טוב ויהיה צורך להיכנס ולעזור לה.
  9. ימי מחלה. נוכחותך ביום הלידה ובימים אחריה חשובה ומשמעותית! לכן, אם זה אפשרי, קח ימי מחלה. בדוק מול המעסיק שלך לכמה ימי חופש אתה זכאי בתשלום, והאם אתה יכול לקחת ימי חופש נוספים בהמשך. 
  10. לבקש עזרה נוספת. לפעמים השלב הראשוני של ההורות קשה עבור שניכם, במיוחד אם יש עוד ילדים גדולים בבית. היולדת תהיה מאוד עמוסה רגשית ופיזית, ולכן יהיה נפלא אם תיקח על עצמך את האחריות לבקש עזרה נוספת: בבישולים, הוצאת הילדים הגדולים מהגן והשגחה עליהם, ניקיון בבית, ליווי היולדת בלילות כדי שאתה תוכל לנוח, עזרה מקצועית בהנקה (יועצת הנקה), ועוד. אולי יעזור לך אם תכין מראש רשימת מקורות עזרה חינמיים ומקורות בתשלום, למקרה הצורך.
  11. סבלנות. אמנם היא תקום מהמיטה כשמונה שעות אחרי הניתוח וכבר תוכל ללכת, לעמוד ולהתקלח בעצמה - אבל עדיין כואב לה: החתך עצמו, הגזים בבטן, הבצקות ברגליים, הגב, הצוואר, החזה הגדוש והפטמות הסדוקות... יכאב לה לקום, לשבת, לצחוק, להשתעל, אפילו לנשום עמוק יכאב לה. ההמלצה שלי היא פשוט להבין שעכשיו זה ככה וזה קשה מאוד לכולכם. להציע לה משככי כאבים (במינון המומלץ ע"י הרופאים כמובן), ולעודד אותה לא לנסות להימנע מהם, כי הכאבים יכולים להיות חזקים ואין צורך להיות גיבורה. נדרשת גם סבלנות רבה עם ההנקה - שלפעמים הצלחתה מתעכבת אחרי קיסרי, וגם כמובן סבלנות כלפי מצבי הרוח התוקפים אותה בצורה לא תמיד צפויה.
  12. עזרה בלילות. כל אותה עזרה שאתה מעניק לה במשך היום - הענק אותה גם בשעות הלילה. יעזור במיוחד אם תקום כשהתינוק בוכה ותביא אותו אליה כדי שהיא לא תצטרך לקום ולסבול מכאבים. השינה היא מצרך יקר בשבועות אחרי הלידה. עשה ככל יכולתך לאפשר לאישה לישון - אם היא לא ישנה היטב בלילה, אפשר לה שינה במהלך היום, ודאג שגם אתה עצמך ישן מספיק!
  13. בכי. הרבה בכי. גם אם האישה שלמה לגמרי עם אופן הלידה, מכירה את הפרוצדורה ומרוצה מחווית הלידה - כשלושה ימים אחרי לידה (מכל סוג) ישנו שלב של דכדוך שמופיע אצל 80 ואפילו 90 אחוזים מהיולדות. חשוב שהמלווה יכיר את המצב הזה ויבין שזהו מצב נורמלי בדרך כלל. יחד עם זאת, חשוב שתהיה קשוב ותשים לב אם הדכדוך נמשך מעבר לכמה ימים, אם היולדת מאבדת עניין בטיפול בתינוק, אם מצב הרוח מפריע לתפקוד שלה, ואם כל דבר אחר נראה לך לא תקין -זה יכול להיות סימן לדיכאון אחרי לידה (שגם הוא מצב יחסית נפוץ ואפשר לטפל בו!) - ואז יש מקום לפנות לגורם מקצועי שיפנה אותה לטיפול מתאים. זה יכול להיות רופא הנשים שלה, רופא משפחה, או אפילו האחות בטיפת חלב. 
  14. נהיגה. בימים הראשונים אחרי הניתוח ממש לא כדאי שהיולדת עצמה תנהג. נהיגה ברכב עשויה להצריך עצירות פתע או הטייה לא צפויה של ההגה - אלה מצריכים הפעלת שירי הבטן וזה עלול להכאיב ולפגוע בהחלמה של הצלקת. לכן במידת האפשר, תפוס אתה את ההגה.
  15. עזרה בהרמת התינוק והאחים הגדולים שלו. בימים הראשונים בבית החולים, היולדת תזדקק לעזרתך בהעברת התינוק מן העריסה אליה למיטה ולהפך. למעשה ברוב המקרים היא תוכל לעשות זאת בעצמה, אבל עזרתך תהיה מבורכת, לפחות בחלק מהפעמים. 
  16. הרמת משאות כבדים. אחרי הקיסרי, ההנחיה היא לא להרים דברים שמשקלם גבוה ממשקל התינוק. מכאן שתפקידך להרים את העגלה אל האוטו, להרים את הסלקל כשהתינוק יושב בו, להרים את הילדים הגדולים, לסחוב את הקניות מהסופר... וכולי.
  17. הנמך ציפיות. באופן כללי, ככל שתצפה לפחות מההחלמה של אישתך - כך יהיה קל יותר להסתגל למצב הנתון. אל תצפה שהיא תנקה את הבית בשבועות הקרובים (אם זה יקרה - זכיתם!), אל תצפה שהיא תתלבש, תצא מהבית בקלילות ותרחף מאושר (אם זה יקרה - נפלא!), אל תצפה לקיים יחסי מין לפחות 6 שבועות אחרי הלידה (אם זה יקרה - תבורכו שניכם...) - אחרי קיסרי, ואחרי לידה בכלל, עשויה להיות ירידה בחשק המיני, זה הורמונלי. בנוסף לכך, האישה פתאום מרוכזת באדם נוסף שהוא לא אתה - התינוק שנולד. זה יכול להיות קשה עבורך מבחינה רגשית, וחשוב שתדברו על הנושא ותתקשר איתה בנוגע לרגשותיך, אבל יחד עם זאת - זה נורמלי, ואין טעם ללחוץ. נסה להיות סבלני ולהבין שכך המצב כרגע, בתקווה שהכל יחזור לקדמותו בקרוב. 
  18. תמיכה נפשית, גם את אתה לא לגמרי מבין את הקושי. היולדת אחרי קיסרי צריכה שיבינו אותה, שיראו כמה קשה לה, גם פיזית וגם רגשית, ולא שינסו לשכנע אותה שהיא בעצם מאושרת ושהיא צריכה לשמוח שהיא יצאה בידיים מלאות. מובן שזה נכון - ידיים מלאות זה לא מובן מאליו, וזה העיקר, אבל חשוב לתת מקום לעוד רגשות שקיימים אצל האישה לצד ההודיה על התינוק שנולד. יולדות אחרי קיסרי חשות הרבה פעמים אכזבה על חלום הלידה שהתנפץ, קושי להתחבר לתינוק, אכזבה מהכישלון ללדת, חרדות לגבי ההחלמה ותחושות קשות מהטראומה שהן חוו בלידה. המלווה לא תמיד מבין את התחושות האלה עד הסוף, ואם הוא מבין - לא תמיד הוא יכול להזדהות. כל מה שאתה נדרש לעשות בעניין הוא לאפשר לבת זוגתך לבטא את מה שעל ליבה, להיות לצידה בקושי הזה ולא לומר דברים כמו: "הכי חשוב שאת ובתינוק בריאים", "איך אפשר לא להיות מאושרת?" - אלה התבטאויות שמבטלות את התחושות הקשות של האישה. במקום זה, אפשר לעודד אותה לספר על התחושות שלה, לפרוק אותן מהלב. למשל: "אני רואה שקשה לך, רוצה להסביר לי את זה?", "במה אני יכול לעזור לך?", "עברת חוויה מטלטלת ואני כאן איתך כדי לעבור את זה ביחד".
  19. "מתי תחזרי לעצמך?" אישה אחרי לידה לא תמיד חוזרת לעצמה - כלומר גם בסיום משכב הלידה וההחלמה, לא בטוח שהיא תשוב להיות מה שהיא היתה פעם לפני ההריון והלידה. ויותר מזה - לא בטוח שהיא בכלל רוצה לחזור להיות מה שהיא היתה. עכשיו היא אמא. הגוף שלה השתנה, התפקיד שלה השתנה. היא אחרת כמעט בכל מובן. ייתכן שדברים שונים מעסיקים אותה וזה מאוד מוזר ומשונה - כאילו שאתה חי עם מישהי אחרת. נסה לקבל זאת בהבנה. סביר להניח שגם אתה משתנה - גם אתה הפכת לאב. האתגר הוא להמשיך לתחזוק את הזוגיות יחד עם כל השינויים שנכנסים אליה.

 

נכתב ע"י יעל רותם - מנהלת האתר קיסר נולד

דולה לניתוח קיסרי | יעוץ ללידה קיסרית | ליווי רגשי סביב הריון ולידה BOT

ניתן ליצור עמי קשר בטלפון 052-8352515

 

שנייה לפני ניתוח קיסרי

שנייה לפני הכניסה לחדר ניתוח. היולדת והמלווה מתרגשים יחד.

 

שלט לתינוקייה אחרי קיסרי

אם בוכה - לקרוא לאבא. תלוי על העריסה בתינוקייה.

 

תפקיד הבעל בניתוח קיסרי

מייד אחרי הלידה, המלווה נכנס לתפקיד.

 

 

הוספת תגובה

מאמר מושלם

23/01/2018 18:53
אביה כהן
אין מילים לתאר פשוט כל כל נכון!

לגבי סעיף 19

23/07/2016 22:01
יעל רותם
אני מבינה שזה קצת הזוי או אפילו מפחיד לקרוא שעולילים לחול אצל היולדת שינויים לא צפויים. מובן שהיא תישאר אותו בן אדם, אך כמו שכתוב שם, יכולים להיות שינויים כמו העדפות שונות ממה שהיו קודם, המחשבות שיעסיקו אותה יהיו שונות, סדר העדיפויות משתנה. יש נשים שאחרי לידה חושבות על שינוי בקריירה, אחרות מאבדות עניין בדברים שקודם לכן הן אהבו ומוצאות לעצמן תחומי עניין אחרים. אצל חלק מהנשים השינויים הם קטנים, ואצל אחרות יהיו שינויים גדולים יותר. הסיבה שכתבתי את הסעיף הזה היא כדי לעורר מודעות לעניין, כיוון שהוא בדרך כלל תהליך נורמלי.
יעל רותם, מנהלת האתר
דולה לניתוח קיסרי ומלווה רגשית בגישת BOT

19 זה בעייתי

20/07/2016 17:28
משה מושקוביץ
מה זה אומר לא אותו בן אדם??