מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

להכיר את חוויית הלידה שלך

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. איך זה מרגיש?
  4. להכיר את חוויית הלידה שלך

אם נקשיב היטב למה שקורה בתוכנו, נוכל לשנות את החוויה שלנו מהלידה.

אישה לאחר לידה קיסרית- ליווי BOT

מאת יעל רותם, יזמית "קיסר נולד". נכתב בעקבות שיחות BOT עם יולדות לאחר קיסרי.

לידה היא חלון הזדמנויות קצר. אנחנו מגיעות אליה עם המון ציפיות, אמונות שטבועות בנו מכל שלבי החיים, חששות, תוכניות ומכלול גדול של רגשות:

דאגה לשלום העובר.
חששות מהמעבר מזוג למשפחה.
רצון גדול ללדת בדרך מסוימת, למשל לידה טבעית.
פחד מהכאב בלידה.
ציפייה מתוחה להיפגש עם התינוק.
ועוד הרבה.

ואז אנו מגיעות אל הלידה, אל חלון ההזדמנויות הזה, עם כל המטען הרגשי שלנו. והלידה מתחילה.
אולי אנחנו מרגישות בטוחות ומוגנות. אולי הלידה מתקדמת בדיוק כמו שציפינו. אולי הכאב נסבל ואנחנו מרגישות חזקות ואמיצות כשאנחנו מתגברות עליו, כשאנחנו עובדות עם הכאב ומקדמות את הלידה בדרכים טבעיות.
ואולי לא. בלידה דברים רבים יכולים להתרחש בשונה ממה שציפינו. לפעמים אפילו דבר כביכול קטן שקרה, יכול לעורר אצלנו חוויה לא טובה: התנגדות, עצירה, או אפילו תחושה שפעלו כלפינו באלימות – גם אם זו לא הייתה הכוונה.
למשל, אם היולדת תכננה ללדת בחדר לידה טבעי אך בזמן הלידה החדר הטבעי היה תפוס, עלולה להיווצר אצלה תחושה שאם אין חדר לידה טבעי היא לא יכולה ללדת. תרחיש כזה עלול לגרום לתחושת לחץ או חוסר אונים, בגלל שהלידה לא נערכת על פי התוכנית. זוהי רק דוגמה כמובן. חוויה דומה יכולה להיווצר בגלל גורמים רבים אחרים.

ואז מה קורה עם הלידה?

חלק מהיולדות יצליחו למצוא את העוגן שנמצא בתוכן ולהמשיך ללדת, בעוד שאצל אחרות הלידה עלולה להיתקע. אולי זה יצריך זירוז ואולי זה יוביל בסופו של דבר לניתוח קיסרי. האפשרויות בלתי מוגבלות. מה שחשוב כאן באמת הוא התחושה שנשארת אצל היולדת לאור הדברים שקרו בלידה.
יולדות רבות עוברות את הלידה בריאות ושלמות, ויולדות תינוקות בריאים ונהדרים, אך עדיין סוחבות איתן מיום הלידה רגשות מכבידים. בין השאר, יצא לי לשמוע קיסריות רבות מתארות רגשות כמו:

  • תחושת החמצה או פספוס: “חסרה לי חוויית הלידה, שתינוק יוצא מהגוף שלי".
  • פחד מהיריון נוסף: “איך ממשיכים הלאה ואוזרים אומץ להיכנס שוב להריון"?
  • האשמה עצמית, הלקאה עצמית על הבחירות בלידה ושיפוטיות כלפי עצמן: “לא הייתי צריכה לתת להם לשכנע אותי לקחת אפידורל".
  • תחושה שמשהו לא בסדר איתן, “לא הצלחתי ללדת".
  • חוסר יכולת לסמוך על הגוף, “אולי הגוף שלי לא יודע ללדת?”
  • חרדות וחזרה אל רגעי הטראומה: “תוך שניות כל החדר התמלא ברופאים והבהילו אותי לחדר ניתוח. אני לא זוכרת כלום.. רק שהיה לי קשה לנשום ושאלתי כל הזמן אם התינוקות שלי חיים."

אלה הן שלל מחשבות ואמירות של נשים שחוו לידה קיסרית. אבל מה מסתתר שם בפנים? מה אותה אישה חוותה בלידה ולמה זה נתפס אצלה כדבר שלילי?
הרי אצל כל אחת מאיתנו הלידה נחווית קצת אחרת: אצל אישה אחת, לקבל זירוז ייחשב ככישלון שישבור אותה וייחרט אצלה לעד וגם ישפיע על אירועים עתידיים בחייה, בעוד שאצל אישה אחרת, זירוז ייתפס כהזדמנות להמשיך לנסות ללדת, לקצר את הלידה.
ההנחה שלי היא שהחוויה היא שונה בגלל איזשהו רכיב פנימי שהוא שונה וייחודי אצל כל אישה.

מהו הרכיב הפנימי הזה?

זה יכול להיות רגש שמלווה אותנו, כמו לדוגמה פחד או רוגע; אמונה שטבועה בנו (או חוסר אמונה), כמו למשל האמונה "לידה טבעית זה טוב" או "הגוף שלי לא יכול לעמוד בכאבים של זירוז"; איזשהו דפוס התנהגות שהתקבע (למשל להאשים את "המערכת" בדברים שקורים לה); וזה יכול גם להיות איזושהי חוויה או זיכרון שמשפיעים עלינו מאוד – למשל לידה של אמא או של חברה קרובה.
ואולי הרכיב הפנימי הזה יכול להיות גם תכונת אופי? למשל אישה לחוצה או אישה פחדנית – מובן שתכונות אלה ייכנסו איתה לחדר הלידה וישפיעו עליה שם. אבל לדעתי קצת בעייתי לקטלג נשים באופן כזה. דווקא מישהי שתופסת את עצמה כפחדנית יכולה למצוא בתוך עצמה מאגרי אומץ שיתגלו במפתיע במהלך הלידה.
מכל מקום, היולדת מביאה איתה ללידה את הרכיב הפנימי הזה – לטוב ולרע, ודרכו היא חווה את הלידה.
כמובן שכל יולדת מצוידת בהרבה רכיבים פנימיים כאלה, חלקם נעימים וחלקם פחות: זיכרונות נעימים, חוזקות, אמונות טובות כלפי עצמה, לצד רגשות שליליים, אמונות מחלישות וכדומה.

איך הרכיבים הפנימיים האלה יכולים לשרת אותנו?

לקראת הלידה, בתוך הלידה וגם אחריה, בשלב עיבוד חוויית הלידה – נרצה להיות בקשר עם הרכיבים הפנימיים שלנו ולהכיר אותם.

איך נעשה את זה? נשאל את עצמנו מה שלומנו ונקשיב לתשובה.

לעיתים קרובות אחרי לידה קיסרית, כשאני שואלת אישה מה שלומה, היא תגיד שהיא עברה טראומה, שהיא התאכזבה מהלידה ומרגישה תחושת פספוס. יופי! אישה שיודעת להגיד את כל זה, הרי שהיא מחוברת היטב אל הרגשות שלה ולא מתביישת לבטא רגשות שליליים כלפי הלידה שלה. אבל אני לא אסתפק בזה. אני (מצוידת בטכניקת BOT) אנסה לכוון אותה להכיר את החוויה שלה יותר לעומק.
אני אבדוק איתה מה תחושת הפספוס עושה לה בגוף. אולי היא חוסמת לה את הנשימה, אולי היא יוצרת לה גוש בחזה...
אבדוק איתה מה עוד היא מרגישה? אילו דברים נוספים עולים כשהיא חושבת על הלידה?

אולי יש גם תחושת ריחוק, אולי אצבע מאשימה, ואולי אם נחקור ממש טוב נמצא שם גם רגשות חיוביים, כמו אהבה ואפילו אופוריה, ואולי יש אצל האישה גאווה עצומה על כך שלמרות הלידה הקיסרית היא מצליחה להניק.
ונבדוק איך זה בשבילה להכיל גם את החיובי וגם את השלילי בה-בעת.

חוויית הלידה האמיתית שלנו מורכבת ממערך שלם של דקויות. ייתכן שישנם כמה רגשות דומיננטיים, שרוצים עכשיו את תשומת הלב שלנו ולא נותנים מנוח, ואם נסתכל פנימה, ליותר מכמה רגעים בודדים, אולי נשכיל להקשיב למה שהרכיבים הפנימיים שלנו מגלים לנו, ואז נצליח לייצר שינוי בתחושה. לשפר משהו.

אולי יעניין אותך גם:
תופעות אחרי ניתוח קיסרי - החלמה מקיסרי
הידבקויות בניתוח קיסרי
טיפול בצלקת מניתוח קיסרי
הוספת תגובה