אפס הפרדה בישראל - הכל על אפס הפרדה בניתוח קיסרי, איך עושים זאת, מה כדאי לבקש ובאילו בתי חולים זה מתאפשר.
נשים שילדו בניתוחים קיסריים, בעיקר אלו שילדו לפני שנת 2016 מכירות את הנוהל המקובל בניתוח - לאחר יציאת התינוק עושים לו בדיקת אפגר, מרימים אותו באוויר ומציגים אותו להורים הטריים די בחטף. מייד לאחר מכן האחות לוקחת אותו לפינת טיפול בתוך חדר הניתוח או ממש בסמוך אליו, מטפלת בתינוק, מנקה אותו ומלבישה אותו בבגדי בית החולים. התינוק נעטף היטב, לפעמים מוחזר להורים לנשיקה רופפת ומייד מוצא מחדר הניתוח. יחד עם התינוק, גם המלווה שנכנס איתך לניתוח (אם זה היה ניתוח מתוכן וזה התאפשר) יוצא מחדר הניתוח ואת נשארת לבד מכאן ואילך. הניתוח יימשך עוד כחצי שעה נוספת, שבה ינקו את הרחם, יתפרו אותך ויעבירו אותך לחדר התאוששות.
בינתיים התינוק מועבר אל התינוקייה לבדיקות ראשוניות - שקילה, חום גוף וטיפולים כגון משחת עיניים, חיסונים ועוד. הגישה המקובלת עד לא מזמן היתה שאת כל הטיפולים הללו עובר התינוק לבד או בליווי האב. אף אחד עוד לא חשב על האפשרות שהמשפחה הטרייה צריכה להיות יחד, ותינוקות רבים עברו את "שרשרת החיול" הזאת לבדם.
מרגע הולדתו, התינוק עובר פעולות מבהילות שאינן טבעיות עבורו - שליפה מהירה מהרחם אל חדר קר ומואר בפלורסנטים, בדיקות שונות, רחצה מהירה ולא במיוחד עדינה, שלא לדבר על הדקירות... בשנים האחרונות הורים רבים שואלים את עצמם האם אפשר לרכך את החוויה הזאת ולהנעים על התינוק את המעבר שלו מן הרחם אל החיים מחוצה לו. במידה והתינוק הרך נולד עם מדדים תקינים וללא סיכונים מיוחדים - אין הכרח להפריד אותו מאימו.
כיום ישנם כבר כמה בתי חולים (בודדים אמנם) המאפשרים ניתוח קיסרי באפס הפרדה, אולם עדיין קיימים אתגרים לוגיסטיים בעיקר המונעים משאר בתי החולים לאמץ גם הם את הנהלים של "לידה קיסרית באפס הפרדה".
מה התחדש מאז 2016?
בעקבות הנהלים המקובלים במדינות רבות בעולם בניתוחים קיסריים, שבהם מתאפשרת לידה רכה הרבה יותר ונמנעת ההפרדה הארוכה בין התינוק לאימו - גם בישראל החלה בהדרגה להישמע דרישה של יולדות לא להיפרד מהתינוקות שלהן, ולא רק בלידה רגילה אלא גם בניתוח קיסרי.
קבוצת פייסבוק ייחודית בנושא זה קמה, תחת השם אפס הפרדה - הזכות שלכם מרגע הלידה - הקבוצה ויש בה נכון להיום (תחילת 2018) מעל 20,000 חברים. ניתן לקרוא בקבוצה את כל הסיבות מדוע מומלץ להישאר קרובה לתינוק בשעות ובימים הראשונים לחייו, וכיצד ניתן ליישם זאת בבתי החולים, על אף המגבלות והנהלים הלוחצים שלהם.
בתי חולים רבים בישראל כבר עשו שינוי משמעותי בפרוטוקול הלידה הקיסרית עצמה, וניתוחים קיסריים ידידותיים/טבעיים מוצעים ליולדות בניתוח אלקטיבי בבתיה"ח הבאים: איכילוב, תל השומר, בלינסון, אסף הרופא, לניאדו, בני ציון, רמב"ם, מאיר, בי"ח נהריה, העמק בעפולה ועוד.
מהו ניתוח קיסרי ידידותי ואיך זה קשור לאפס הפרדה?
ניתוח קיסרי ידידותי (או טבעי, תלוי איך קראו לזה בביה"ח שלכם..) הוא ניתוח בו מאפשרים חוויית לידה כמה שיותר דומה לידה טבעית. ראשית, היולדת נכנסת עם המלווה שלה, ולא לבד. הידיים לא נקשרות, אלא נשארות חופשיות על מנת שהאם תוכל לגעת בתינוק/ת מייד אחרי הלידה. הניתוח כזה מאפשרים לעשות "עור לעור" עם התינוק - ומחממים את החדר (או את התינוק והאם) על מנת שהתינוק ישמור על חום גופו.
בחלק מחדרי הניתוח, ניתן גם להנמיך את הווילון בזמן שליפת התינוק ולצפות בלידות ויציאתו מהרחם. בניתוח ידידותי בדרך כלל מוציאים את התינוק יותר בעדינות, או אפילו נותנים לו להגיח לעולם בקצב שלו, עם מעט עזרה בלבד.
לידה קיסרית ידידותית מאפשרת גם את התנאים התמאימים לאפס הפרדה. דואגים לחימום התינוק, והוא יכול להיות צמוד לאימו מרגע הלידה, בלי צורך להיפרד. חלק מההיערכות הנדרשת היא לאפשר לאם ותינוקה לשהות יחדיו גם בחדר ההתאוששות. אם התינוק והאם מרגישים טוב, אין מניעה לעשות זאת, אולם המצב כיום הוא שישנם רק שני בתי חולים המאפשרים לשהות יחד גם בהתאוששות: לניאדו ואסף הרופא. גם בבני ציון ישנה אפשרות להתאוששות משותפת במקרים מסוימים.
בשאר בתי החולים שבהם יש ניתוח ידידותי אך אין אפשרות לשהות יחד בהתאוששות, מה שקורה זה שהמלווה יעבור ביחד עם התינוק אל התינוקייה, והיולדת תשהה לבדה בהתאוששות. מצב זה מכונה "חצי הפרדה" - מכיוון שישנה הפרדה מהאמא, אך לא מהאבא. חצי הפרדה היא אופצייה מצוינת ואין המעיט בערכה! התינוק לא יישאר לבד, אלא יהיה כל הזמן תחת ליווי צמוד ואוהב של אביו או מלווה אחר מטעמה של האם.
המלווה השוהה עם התינוק בזמן שהיולדת מתאוששת יכול להניח אותו עליו "עור לעור" בדיוק כפי שמומלץ לעשות על אימו של התינוק. התינוק יחוש את החמימות, ישמע את הדופק של המלווה ויידע שהוא אהוב ושאיננו לבד.
איך עושים את זה בישראל?
ברגע שאת יודעת שהלידה שלך תהיה בניתוח קיסרי, רצוי ליצור קשר עם בית החולים ולתאם פגישת "טרום ניתוח" שבה יאשרו את סיבת הניתוח, יבדקו אותך, יעברו על התיק הרפואי, ולך תהיה הזדמנות לברר מהם הנהלים המקובלים בבית החולים ולהחליט אם אכן את מעוניינת ללדת שם. כדאי להגיע לפגישה כאשר אתם כבר יודעים למה לצפות, ולבקש בדיוק את כל הדברים החשובים לכם, מתוך האפשרויות שיצוינו מטה. במידה ותיתקלו בסירוב לבקשותיכם, כדאי בהחלט לבדוק בתי חולים נוספים. זוגות רבים בוחרים בבתי חולים המרוחקים מביתם על מנת לחוות את הקיסרי באפס הפרדה או בחצי הפרדה.
על מנת ליישם את הקיסרי באפש הפרדה תצטרכו להכין כמה דברים מראש:
- עזרה. בגלל הקושי להתנייד, לקום ולטפל בתינוק אחרי קיסרי - היולד לא יכולה להישאר לבדה במהלך היממה הראשונה. זה אומר שאם יש לכם ילדים שממתינים בבית תצטרכו לדאוג מראש למי שיהיה איתם בזמן ששניכם נמצאים יחד בבית החולים, או לחלופין, תצטרכו לתאם מי מגיע להיות איתך היולדת, בזמן שבן/בת הזוג חוזר הביתה להיות עם הגדולים.
- תוכנית לידה או רשימת בקשות מפורטת מהצוות הרפואי. ראו מטה.
- מדבקת "אפס הפרדה" תודבק על העריסה. התינוק שלכם לא חייב לבקש כלל בתינוקייה!
ומה קורה בניתוחי חירום?
20% מהלידות בארץ היום הן ניתוחי חירום. ייתכן שאת מתכננת לידה רגילה, אבל בניגוד לרצונך תלדי בניתוח. גם כאן, אם תגיעי מוכנה ומודעת, תוכלי לבקש להישאר קרובה אל התינוק, או לפחות תבקשי שיאפשרו לבן הזוג שלך ללוות את התינוק לתינוקיה. בניתוחי חירום האתגר הוא שהצוות בד"כ מתנגד להכנסת מלווה לחדר הניתוח. אתגר נוסף הוא שלא תמיד תהיה אחות שתהיה פנויה להתלוות אלייך ולהיות צמודה אלייך ואל התינוק מרגע הלידה ועד סוף ההתאוששות, ולכן אפס הפרדה בד"כ לא יתאפשר.
נכון להיום, רק בלניאדו אפשר ללדת בקיסרי טבעי גם בניתוח שאיננו מתוכנן.
מה כדאי לבקש מצוות הניתוח על מנת לאפשר קיסרי באפס הפרדה?
להלן הצעות מגוונות שניתן לבקש. אינכם מוכרחים לבקש את כל הדברים הללו. לא לכולם כל זה מתאים. קחו את הזמן לקראת הלידה לעבור על הרשימה ולברור מתוכה מה שמתאים לכם, ומה שחשוב לכם כהורים.
- הניטור הלבבי יוצד לגב ולא לאזור החזה, כדי שאפשר יהיה להניח על החזה את התינוק ללא הפרעות.
- להכניס את האינפוזיה בגב כף היד ולא במפרק המרפק, כדי שתוכלי לכופף את היד ללא חשש.
- הווילון המסתיר את הניתוח ימוקם בגובה החזה ולא ממש עד הצווא, כדי לאפשר מקום להניח את התינוק לאחר שהוא יוצא.
- הניתוח יבוצע תחת הרדמה ספינאלית. רצוי לבקש זריקה ספינאלית המכילה גם מורפין, המידה ואפשרות זו קיימת בביה"ח שבו תלדי. אלחוש כזה מאפשר חסימה של הכאב עד 24 שעות מהניתוח, וזה משפר את היכולת שלך לטפל בתינוק ולהניק.
- הניתוח יבוצע ללא קשירת הידיים של היולדת (או לפחות שיש אחת תשוחרר ברגע יציאת התינוק).
- הרופא יסביר לי על מהלך הניתוח ויבקשו את אישורי למתן תרופות או טיפול שלא סוכם עליו מראש.
- במידת האפשר, ישלפו את התינוק בעדינות ולא בכוח. אפשר לבקש גם שייתנו לו לצאת בעצמו מהרחם.
- בזמן שהתינוק יוצא מהרחם, אפשר לבקש להניח את ידה של היולדת על ראשו וללוות אותו אל העולם. אפשרות זו דורשת הכנה מראש: חיטוי יסודי של היד וכיסוי בכפפה.
- לבקש שהווילון המסתיר את הניתוח יונמך (או שישתמשו בווילון שקוף) כדי שהיולדת והמלווה יוכלו לצפות ביציאת התינוק.
- ניתן להמתין עד דקה עם חיתוך חבל הטבור.
- ברגע שייצא לאוויר העולם, ניתן למרוח את פניו וגופו של התינוק בפד גזה שהוספג קודם לכן בוואגינה של היולדת (על מנת לאפשר לו לקבל אל החיידקים הנמצאים שם שאותם הוא מחמיץ כאשר הוא נולד מדופן הבטן).
- התינוק יועבר אלי לעור לעור מייד לאחר לידתו, ללא עיטוף, ניקוי או הלבשה. האחות תכסה את שנינו בשמיכה.
- בשלב זה ניתן לנסות להניק בסיוע המיילדת.
- אפשר לחמם את התינוק והאם ע"י שמיכות, גרילר או מפוח של אוויר חם על מנת לסייע לתינוק לשמור על חום גופו.
- התינוק יישאר על אימו למשך כל הניתוח כולל שלב התפירה.
- במעבר לחדר התאוששות, אם התינוק לא יוכל להיות על אימו, הוא יהיה ב"עור לעור" על אביו. אפשר להניח עליו בגד עם ריח של האמא.
- רצוי לא לקבל "טשטוש" בקיסרי טבעי. חומר זה אינו מתאים להנקה. ניתן לקבל תרופות אחרות לשיכוך הכאבים.
- בהתאוששות ישהו האם, התינוק והמלווה ביחד כל משך הזמן עד למעבר למחלקת יולדות.
- הבדיקות והטיפולים שאנו מסכימים להם יבוצעו בחדר האשפוז ולא בתינוקייה. אם זה לא אפשרי, בן הזוג ילווה את התינוק לתינוקיה. ברגע שהבדיקה תסתיים התינוק יחזור אל אימו.
- במהלך ימי האשפוז, התינוק ואימו ישהו יחד בביות מלא, גם בשעות הלילה. אם לא ניתן שבן הזוג יישאר בלילות, אפשר להביא מלווה אישה (חברה, קרובת משפחה או דולה).
אם את רוצה ליווי של דולה שתעזור לך לממש אפס הפרדה בניתוח קיסרי - לחצי כאן.
למה כדאי להיות באפס הפרדה?
קודם כל זה טוב לך, השיקום שלך מהניתוח יהיה הרבה יותר מהיר, שמענו מעשרות אמהות שעברו גם ניתוח קיסרי וגם לידה קיסרית, ובניתוח לקח להם ימים רבים להשתקם פיזית והרבה יותר זמן להשתקם נפשית, ואילו בלידה הקיסרית, הם השתקמו פיזית ממש תוך יום יומיים ולא היה צורך בשיקום נפשי, וזה גם מעוגן במחקרים, השהות שלנו עם התינוק עור לעור אחרי הלידה מפרישה את ההורמונים הנכונים בגוף, אלה שמעודדים החלמה והיקשרות.
ודבר שני זה טוב לתינוק, דווקא תינוק שנולד בקיסרי, שיש לו לעיתים יותר קושי בנשימה בגלל הלידה השונה, בגלל התהליך שהריאות עוברות בלידה ולא עוברות בניתוח, ולכן ההתחלה שלו בעולם היא טיפה יותר קשה, דווקא הוא ירוויח יותר מלהיות עור לעור עם אמא, שכן מחקרים מראים שתינוקות שנמצאים עור לעור על אמא מאזנים יותר טוב את הנשימה ואת יתר מערכות הגוף.
למי שמתכננת להניק זה בהחלט מומלץ, שכן יש יותר קשיים בהנקה אחרי ניתוח קיסרי, הן מבחינת התינוק שלעיתים מתקשה ביניקה, והן מבחינת האם שלעיתים הגעת החלב שלה מתעכבת, מחקרים מראים שאמהות שילדו בקיסרי עם הפרדה – הצליחו פחות בהנקה מאשר אמהות שילדו בלידה קיסרית ואפס הפרדה. עם זאת יש מקרים שאין בעיה כלל.
מגע עור לעור לאחר לידה קיסרית הוא אפשרי כאמצעי לחימום התינוק ולא מעלה את הסיכון להיפותרמיה.
סיפוק כל הצרכים של התינוק מרגע הלידה שלו לרוב עוזר לנו לגדל ילדים יותר רגועים, שיונקים בצורה יותר יעילה, וזה שווה את הטרחה של מלווה ללילה או שניים. אם אין לכם מישהו שיכול לעשות זאת, יש גם אפשרות לקחת עזרה בתשלום.
היכן ניתן ללדת בקיסרי "אפס הפרדה" בישראל?
יש רק כמה בתי חולים בודדים בישראל שבהם תכלו להשיג את הבקשה שלא תהיה הפרדה בין התינוק לאימו בניתוח קיסרי -
בלניאדו, בני ציון, פוריה ואסף הרופא. בבתי חולים אלה ניתן לעבור יחד לחדר התאוששות ולשהות שם יחד - האם, התינוק והמלווה, בלי להיפרד, זאת כיוון שההתאוששות נעשית בחדר לידה ולא בחדרי ההתאוששות הכלליים של בית החולים.
בלניאדו בתחילת פברואר 2016 נפתחה האפשרות הרשמית לעשות קיסרי טבעי עם מינ' הפרדה, הם הראשונים בארץ שמאפשרים את העניין באופן רשמי ופרסמו אותו בדף שלהם.
http://on.fb.me/1nWz1pB
בנוהל החדש שלהם הם מאפשרים מגע עור לעור תוך כדי הניתוח, תוך כדי שהם מחממים את התינוק עם מפוח, לקראת סיום הניתוח, המלווה יוצא עם התינוק לתינוקייה לכמה דקות ואם אין בעיות מיודות, התינוק חוזר אל האמא להתאוששות מיד כשהיא מגיעה לשם. ישנה מיילדת מיוחדת שתפקידה להשגיח על האם והתינוק בשלב זה.
על מנת ללדת בקיסרי טבעי בלניאדו ולהנות מאפס הפרדה - צרי קשר לקראת הניתוח (אפשר משבוע 34) ובקשי "קיסרי טבעי". כיום ניתן ללדת בלניאדו בקיסרי טבעי גם אם הניתוח לא תוכנן מראש, במידה והכל תקין ויש כוח אדם מספיק לביצוע פרוטוקול זה.
במאיר יש אפשרות לקיסר "עור לעור" אולם לאחר הניתוח האשפוז הוא במחלקת היי ריסק, וזה אין אפשרות להישאר בלילה עם התינוק ועם מלווה. לכן, אם את מעוניינת בביות מלא, מאיר לא מתאים למטרה זו.
כל ההמלצות שלעיל רלוונטיות אך ורק במידה והכל תקין במהלך הניתוח ואין שום אירועים חריגים. במידה שיש צורך רפואי, בריאותי להתנהל אחרת עם היילוד שלכם, הרי שצורך זה גובר על הנאמר בכתבה. בוודאי אם יש מצב חירום אימהי או עוברי.
לפרטים נוספים על נהלי ההפרדה לאחר קיסרי בבתי החולים בישראל.
ילדת בקיסרי טבעי? רוצה לספר לנו איך זה היה בלידה שלך?
כתבי לנו כאן בתגובות שבתחתית העמוד, או צרי עמנו קשר.