מאת זהר כרמי
מה זה קיסרי טבעי?
קיסרי טבעי הינו ניתוח קיסרי שמכוון לאפשר לאם להיות פעילה בתהליך הלידה הקיסרית ולעודד את ההתקשרות הראשונית (Bonding) בין האם לתינוק, מיד או סמוך ככל שניתן ליציאתו מהרחם.
ניתוח קיסרי שגרתי כולל בתוכו אלמנטים רבים שיוצרים ביחד את המהלך שהאם חווה בלידה, החל מההרדמה, דרך אופן ההשכבה של האם בחדר הניתוח, הטמפרטורה בחדר הניתוח, התאורה, הסתרת ההליך הניתוחי מעיני האם והאב (או המלווה המשמעותי/ת של האם), הפרדה מיידית בין האם לתינוק לאחר היציאה מהרחם, ועד ההתאוששות והמפגש בין האם לתינוק. כל אלו ועוד, מרכיבים יחד תמונה של ניתוח שגרתי שנהוג ברחבי העולם וגם בישראל והוא החוויה שהרוב המוחלט של הנשים חוו עד היום בלידה בניתוח קיסרי.
אבל עבורך לא מדובר בניתוח שגרתי. עבורך זוהי הלידה של התינוק שלך. זהו יום ההולדת של התינוק שלך וככזה, הוא חגיגה והוא יכול להיות חוויה פעילה ומעצימה.
נכון, זה ניתוח. התינוק שלך ייוולד דרך דופן הבטן ולא דרך הנרתיק, ויש פרוצדורות ונהלים, ויש שגרת-בית-חולים, ויש הרדמה ויש התאוששות ויש ויש ויש.
ויש אותך ואת התינוק שלך ויש הרבה מה לעשות כדי לאפשר לפגישה ביניכם, אחרי חודשי ההריון הארוכים שחוויתם יחד, להיות פגישה פעילה, ערה, משמחת ומקסימה.
ברוך הבא לעולם, בניתוח קיסרי טבעי
ניתוח קיסרי טבעי הינו למעשה פרוטוקול ניתוח שמתייחס *גם* לאפשרות של האם להיות פעילה במהלך הלידה, להיות חלק מהלידה ולא אובייקט שמוציאים ממנו תינוק.
קיסרי טבעי יכול להתרחש נכון להיום רק בניתוח קיסרי מתוכנן (אלקטיבי), כלומר, אם את יודעת מראש שאת יולדת בניתוח, ולא יכול להתקיים בניתוח קיסרי חירומי או דחוף.
פרוטוקול של קיסרי טבעי יכלול אלמנטים שההליך הניתוחי לא ייפגע מהם, אלמנטים המתמקדים ברצון האם, בהתקשרות הראשונית בין האם לבין התינוק ובהנקה הראשונית.
ההרדמה תהיה איזורית ולא כללית כמובן, ידי האם לא ייקשרו אל שולחן הניתוח או שתיקשר יד אחת בלבד, על מנת לאפשר מגע וליטוף לתינוק עם צאתו, יתאפשר מגע "עור לעור" בין האם לתינוק מיד לאחר הלידה, האם והתינוק יוכלו לעבור יחד להתאוששות או להתאחד קרוב ככל שניתן לסיום הניתוח במחלקת התאוששות ויקבלו עזרה בהנקה ראשונית כבר בחדר הניתוח או סמוך ככל הניתן לכך.
הפרוטוקול יכול לכלול גם הורדת הסדין המסתיר את איזור הניתוח מעיני האם והמלווה מיד לאחר לידת הראש, הימנעות מהסדין לחלוטין או הנמכה שלו כדי לאפשר לאם לראות את הרך הנולד מגיח לאוויר העולם.
קיסרי טבעי מצריך מעורבות חיובית ושיתוף פעולה של כמה גורמים בשטח, החל מהרופא/ה המנתח/ת, עבור ברופא/ה המרדימ/ה, אחיות חדר הניתוח וכלה במיילדת המלווה את הניתוח.
כולם יידרשו לשתף פעולה כדי שהקיסרי הטבעי יצליח.
איפה אפשר ללדת בקיסרי טבעי?
בארץ נושא הקיסרי הטבעי מתחיל להתקדם במהירות בשנתיים האחרונות. אם לפני כמה שנים לא ידענו אפילו מה זה, היום כבר יש בתי חולים שמציעים פרוטוקולים (לא זהים) לקיסרי טבעי, חלקם קוראים לזה כך וחלקם לא, וזאת עקב שילוב של דרישת היולדות מחד ורצון גורמי טיפול מאידך. במקומות המאפשרים קיסרי טבעי, תמיד נמצא בשטח את ה"משוגע/ת לדבר" שפועלים ומקדמים את האפשרות הנפלאה הזאת, וה"שגעון" (של גורמי הטיפול ושל היולדות גם יחד) מחלחל במערכת וזה נהדר.
חלוצי הקיסרי הטבעי בישראל הם "העמק" בעפולה אשר יצאו ראשונים עם פרוטוקול מסודר לקיסרי טבעי ומיישמים ניתוחים קיסריים בגישה זו כבר למעלה משנה.
ב"העמק" מתנהל כבר שנתיים שיפוץ נרחב של כל מחלקת יולדות וחדרי הלידה, רק לאחר סיומו, לטעמי, יושלם הפרוטוקול של קיסרי טבעי מההתחלה ועד הסוף, זאת משום שכרגע ה"חוליה החלשה" היא המעבר להתאוששות, המוגבלת במקום ולא מאפשרת שהות משותפת של האם והתינוק בינתיים.
חלוצי השהות המשותפת של האם והתינוק לאחר ניתוח קיסרי הם לניאדו, שם מזה שנים רבות נהוג פרוטוקול של מפגש אם-תינוק להתאוששות, התקשרות ראשונית והנקה סמוך מאד לניתוח. בתום הוצאת התינוק, עובר התינוק לתינוקיה בעוד האם מסיימת את ההליך הניתוחי (תפירה) . או אז, מועברת האם לחדר לידה (ולא לחדר התאוששות!), התינוק מובא אליה (בדרך כלל על ידי האב או המלווה המשמעותי/ת) והדיאדה זוכה לתקופה של שעתיים בחדר הלידה, כמו אחרי כל לידה רגילה, כולל מגע עור לעור והנקה לפי רצון האם ודרישת התינוק.
באוקטובר 2014 הודיעו לי מ"אסף הרופא" כי נכתב פרוטוקול לקיסרי בגישה טבעית. לא קראתי את הפרוטוקול של אסף, אך המגמה כבר קיימת והדלת כבר נפתחה.
בשיבא תל השומר מרכזות ומקדמות את פרוטוקול הקיסרי הטבעי שתי מיילדות, אחת מהן היא קרינה אלון המופלאה. במסגרת פעילותן הן רותמות למשימה את המרדימים, המנתחים, המיילדות, האחיות והרופאים במחלקות המשיקות (תינוקיה, הריון בסיכון וכמובן יולדות) כך שיש על מה לדבר בשיבא.
עדכון: מחודש מרץ 2016 ניתן להירשם לקיסרי טבעי בבי"ח שיבא.
ב"בני ציון" בחיפה, הודיעו בקיץ 2015 כי כבר קיימת אפשרות לקיסרי בפרוטוקול טבעי, וכבר יש יולדות שמדווחות שעברו שם לידה כזאת בהצלחה.
ולסיום, בבילינסון, באמצעות פרוטקציה-רבתי, השיגה האם יעל דימנשטיין ניתוח קיסרי טבעי או כפי שהיא מכנה זאת – "לידה קיסרית" וזאת על ידי שילוב של רופא פרטי, מיילדת שנרתמה בכל מאודה לעזרת יעל (מיכל גרוסבלד הנהדרת), צוות ששיתף פעולה בזמן אמת, קצת מזל והמון נחישות של יעל עצמה.
מה שמביא אותי לנושא האחרון לדיון במאמר זה. מה עושים כשאין פרוטוקול לקיסרי טבעי.
איך תשיגי את הקיסרי הטבעי שלך?
אם את רוצה קיסרי טבעי, אפשר בהחלט להשיג את זה גם בבית חולים שלא הכריז על פרוטוקול כזה. לא בכל בית חולים זה יצליח ואולי תצטרכי ללדת בבית חולים אחר ממה שתכננת אם הקיסרי הטבעי חשוב לך מאד, אבל שווה לנסות.
הכתובת להתחיל ממנה את הבדיקה היא כל גורם טיפול בבית החולים שבא במגע עם בקשות של יולדות. זה יכול להיות מועדון היולדות אם יש כזה, האחות האחראית בחדר הלידה, פגישה עם מיילדת לבניית תכנית לידה (בתי חולים רבים כיום מציעים פגישה כזאת ליולדות, על מנת להגדיל את הסיכוי שהיולדות יילדו אצלם בחדר הלידה, הרי כל יולדת שווה לבית החולים למעלה מ-12 אלף ₪, לא סכום מבוטל), פגישה עם מנהל חדר הלידה או מנהל המחלקה (אם הרבה יולדות ידרשו פגישות כאלו, בסוף "יימאס" להם והם יכתבו פרוטוקול עבור כולן...), פגישה עם מפקחת הסיעוד של אגף האימהות (אם יש נושאת תפקיד כזה, בבתי חולים בינוניים ומעלה אמורה להיות).
כל קצה חוט הוא טוב ובלבד שתגיעי בסופו של דבר למצב שיש בידך הסכמה, עדיף בכתב או מוקלדת לתוך המחשב של בית החולים, מה הולך לקרות בקיסרי שלך.
כותבת המאמר - זהר כרמי, דולה ובעלת האתר "זהר כבר בדקה".