מהן הידבקויות? האם זה מסוכן? ובאיזה בתי חולים משתמשים ברשת למניעת הידבקויות?
מהן הידבקויות?
הידבקויות הן סוג של הצטלקות שקורית בתוך חלל הבטן. אנחנו לא רואים את ההידבקויות, אך לעיתים ניתן לחוש בהן או להרגיש את ההשלכות שלהן. ההידבקויות נוצרות כאשר במהלך הניתוח המנתח מזיז איברים פנימיים בחלל הבטן או כאשר חותכים את האיברים או את הצפק העוטף את איברי הבטן.
במהלך ניתוח קיסרי, לאחר חיתוך העור והפרדת שרירי הבטן, המנתח חותך את קרום הצפק ולאחר מכן את הרחם עצמו. לאחר הניתוח, בתהליך ההצטלקות של הרקמות שנחתכו, עלולות להיווצר הידבקויות בין אותם איברים לבין איברים קרובים בחלל הבטן, למשל הידבקות בין הרחם לבין שלפוחית השתן.
למה זה צריך להטריד אותי?
בניתוח קיסרי ראשון, כ 25% מהנשים מפתחות הידבקויות, והסיכון לכך עולה בניתוחים חוזרים. במחקר שנעשה בשנים האחרונות גילו הרופאים כי לאחר ניתוח קיסרי שלישי 83% מהנשים יפתחו הידבקויות.
חשוב לציין כי רוב הרופאים טוענים כי הנטייה להיווצרות הידבקויות אצל אישה לאחר לידה קיסרית היא נטייה גנטית ואין הרבה מה לעשות כדי למנוע את הופעת ההידבקויות. נשים רבות לא מפתחות הידבקויות כלל וכלל, ואצל חלק מהנשים - על אף שישנן הידבקויות, אין לכך כל השפעה והן לא מרגישות בכך.
במקרים פחות נפוצים, ישנם סיכונים והשלכות שונות להידבקויות בחלל הבטן, כאשר אחד הסיכונים הנפוצים הוא חסימת מעיים. במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע ניתוח נפרד ולטפל בהידבקויות. השלכות נוספות של ההידבקויות יכולות להיות: הריון חוץ רחמי או קשיים בכניסה להריון, כיוון שההידבקויות עלולות להפריע למעבר בין השחלות לבין הרחם, או להפריע למבנה הרחם עצמו. לעיתים ישנן הידבקויות בתוך הרחם עצמו, שנוצרות לווא דווקא עקב ניתוח קיסרי, וגם לכך יש השלכות על הכניסה להריונות נוספים. האיבחון של הידבקויות בתוך הרחם נעשה בבדיקת היסטרוסקופיה, שבה מתבוננים בחלל הרחם על מנת לזהות הידבקויות. אם אכן ישנן הידבקויות, ניתן לטפל בהן בהליך הנקרא היסטרוסקופיה ניתוחית, שנעשית בהרדמה מלאה. ניתן לקרוא על כך יותר בהרחבה כאן: היסטרוסקופיה.
סיכונים נוספים יכולים להיות כאבים באזור האגן, ובעיקר במהלך קיום יחסי מין או בזמן מחזור, או תחושת "מתיחה" בחלל האגן בזמן הטלת שתן, בביצוע תנועה מסוימת, או אפילו בזמן הביוץ.
בניתוח קיסרי שני ומעלה, קיומן של ההידבקויות הוא אתגר עבור המנתח, כיוון שיהיה צורך לפלס את הדרך אל הרחם בזהירות רבה מבלי לפגוע חלילה במעיים או באיבר פנימי אחר.
"לאחר הקיסרי השלישי שלי הרופא ניגש אליי ועידכן אותי שמכיוון שהיו לי הידבקויות חמורות בין הרחם לבין שלפוחית השתן, החתך הקיסרי ברחם לא נעשה בסגמנט התחתון כמתוכנן, אלא בחלק גבוה יותר של הרחם. מה שאומר שכעת יש לי ברחם שתי צלקות!" (ענת, בת 37 מאזור הקריות).
מה בכל זאת יכול להפחית את הסיכון להיווצרות הידבקויות בניתוח קיסרי?
ראשית, במידת האפשר, רצוי לנסות ללדת בלידה ואגינלית. גם לאחר קיסרי אחד (ולפעמים גם שניים, תלוי את מי תשאלו…) ניתן ללדת בלידה ואגינלית ובכך להפחית את ההשלכות של הידבקויות בחלל הבטן. בנוסף, ישנן טכניקות ניתוח שבהן המנתח חותך כמה שפחות ונמנע ככל האפשר מנגיעה באיברים סביב הרחם. טכניקות אלה משפרות את הסיכוי להימנע מהידבקויות.
ישנם רופאים שמשתמשים ביריעה למניעת הידבקויות (כמו למשל האנטרסיד של ג'ונסון אנד ג'ונסון, או הקולגארד של כ.צ.ט), האמורה להוות חוצץ בין הרחם לבין החתך הבטני. את היריעה מניחים לאחר הוצאת התינוק וסגירת הרחם על מנת למנוע את ההידבקות בין האיברים הנמצאים שם.
אז למה בעצם לא שמים בכל ניתוח קיסרי את היריעה למניעת הידבקויות?
שאלה טובה. תודה ששאלת!
יש לכך כמה סיבות, ולא ברור איזו מהן היא המשפיעה ביותר על המצב בשטח:
היריעה עולה לא מעט כסף (סדר גודל של 800-1200 שח), ובתי החולים לא מוכנים לשאת בעלויות.
הרופאים טוענים שהיעילות של היריעות והחומרים מונעי-ההידבקויות למיניהם איננה מוכחת. לא מעט נשים המבקשות לקראת קיסרי מתוכנן שישימו להן יריעה כזאת, נתקלות בתגובה שעוד לא נעשה מחקר המוכיח שהשימוש בה אכן מועיל, ולכן מנתחים רבים נמנעים להשתמש בה.
מדובר במוצר רפואי חדש שנמצא בתקופת התנסות, וחודר לאט לאט לעולם המיילדות. בניתוחי בטן משמעותיים יותר, נעשה שימוש נרחב יותר ביריעות דומות, ולכן יכול להיות שהזמן ישנה את פני הדברים. אל תשכחו שלפני כמה עשרות שנים גם אפידורל לא היה, והיום הוא נוכח כמעט בכל לידה!
"אני נותחתי במאיר, קיסרי אלקטיבי לפני שבועיים, וביקשתי מהרופאה שלי תפרים נמסים ואינטרסיד. היא לא הבטיחה שתשתמש ברשת או שתסגור עם תפרים נמסים, ואמרה שהרשת לא מונעת בוודאות הידבקויות ושאין הבדל בין תפרים לסיכות, אבל... היא מדהימה והשתמשה ברשת (שהם מספקים בעצמם) ותפרה תפרים נמסים. ההחלמה שלי הייתה די מהירה ואני לא יודעת אם אין הידבקויות, אבל אין לי כאבים כבר ויש רק אזור רדום בבטן." (יולדת מאזור המרכז).
"כרגע חזרתי מהפרופ' שלי (תל השומר), וגם הוא אמר שהם לא משתמשים בחומר ושגם לא אם אביא אותו פרטי, כי אין הוכחות שהוא עוזר. ההוכחה היא רק כשמנתחים פעם נוספת מישהי שבקיסרי הקודם השתמשו עליה בחומר. רק בקיסרי הבא ניתן לראות אם היו הידבקויות אם לאו."
"בפעם השלישית ביקשתי חומר מונע הידבקויות. בקפלן הם שמים אם מבקשים אני יודעת שבבתי חולים אחרים צריך לקנות מראש".
"הכל התחיל כשלושה, ארבעה חודשים לאחר הקיסרי הראשון שלי. היו לי כאבים חזקים ומבירור הבנתי שאלו כאבים כתוצאה מההידבקויות. את הלידה השנייה שלי התחלתי כלידה רגילה לאחר קיסרי(ויבק) וסיימתי בקיסרי שני. למזלנו, התינוקת לא הייתה במצוקה, כי לקח הרבה זמן להגיע אליה בגלל ריבוי ההדבקויות מהניתוח הראשון. בהריון השלישי התחלתי לחקור את נושא ההידבקויות לעומק. מסתבר שיש כיום כשלושה סוגים של חומרים מונעי הידבקויות, שמים את החומר לפני שסוגרים את הבטן, כל ניתוח בטן, לא רק קיסרי, זה מונע אפשרות לחסימת מעיים ולהדבקויות שונות בחלל הבטן וכמובן של הרחם והרחם לדופן. לא ממש מדברים על זה, כי זה חומר יקר… בקיסרי השלישי נותחתי במאיר כפ"ס, שם, אם את מבקשת ומקבלת אישור, האינטרסיד מסובסד ע"י בית החולים.. במקרה הייתי גם עם אחותי בסורוקה וביקשתי מהם שישימו לה חומר מונע הידבקויות, אז אני יודעת שגם שם זה אפשרי. ממליצה לבדוק עם בית החולים לפני הניתוח. ראיתי באינטרנט שיש גם קופות חולים שמסבסדות את החומר. תבדקו מול הקופה שלכן. מתאים לכל מי שלפני קיסרי, לא משנה אם הוא גם האחרון שלה."
"בבלינסון הבנתי שמשתמשים בג'ל ולא ברשת. ביקשתי מהרופא לפני הניתוח ולא הייתה התנגדות מצדו."
"בדקתי עם בית החולים (לניאדו) והם לא משתמשים כי לפיהם אין מחקר ברור שמעיד שזה עוזר. הרופא שינתח אותי אמר שהוא לא חושב שיש צורך אבל אם ארצה הוא מוכן לשים ואני צריכה להביא איתי."
"אגב, בררתי ממש לא מזמן באיכילוב והם לא מוכנים לשים את זה. בבלינסון כן. זה מופיע ברשימות של ההנחה של כללית מושלם, כמובן שכשמתקשרים למוקד אין להם מושג במה מדובר, שווה להתעקש, יש קבצים באתר של הכללית שאפשר למצוא את זה שם ולדרוש את ההנחה. אני לצערי לא הספקתי לרכוש."
מה אפשר לעשות אם כבר יש לי הידבקויות?
רוב הנשים לאחר ניתוח קיסרי לא יודעות בוודאות אם אכן יש להן הידבקויות בחלל הבטן. במקרה שיש לך כאבים לא מוסברים שלא היו קיימים לפני הקיסרי, תחושות לא מוכרות, או חלילה קושי להיכנס להריון נוסף, ייתכן שהידבקויות הן הסיבה לכך. כדאי במקביל להתייעץ עם רופא גניקולוג וגם לקבוע תור לפיזיותרפיה של רצפת האגן. פיזיותרפיסטית מיומנת יכולה בבדיקה גופנית לזהות את קיומן של הידבקויות ואף "לעבוד" על האזור על מנת לשחרר את ההידבקויות.
"הייתי בפגישה אצל פיזיותרפיסטית של רצפת האגן והבנתי ממנה שאפילו דברים קטנים כמו תנועתיות ועיסוי של הצלקת הקיסרית יכולים לעזור בהפחתת ההידבקויות, כך שיש מה לעשות וחשוב לדעת את הדברים האלה!" (שירה, בת 32, לאחר קיסרי שני).