מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

השכבות בדרך אל התינוק - ניתוח קיסרי שלב אחרי שלב

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. מאמרים ניתוח קיסרי
  4. השכבות בדרך אל התינוק - ניתוח קיסרי שלב אחרי שלב

קצת אנטומיה: איזה שכבות עוברים המנתחים כדי להגיע לתינוק בניתוח קיסרי?

פתיחת הבטן בניתוח קיסרי

למה הרופאים אומרים שניתוח קיסרי הוא ניתוח בטן גדול? הרי אנחנו יודעות שזה ניתוח פשוט יחסית, ושהוא איננו מסוכן. אז למה ככה להפחיד?

אז האמת היא שאין פה שום כוונה להפחיד, אלא רק לתאר את העובדה שהקיסרי הוא ניתוח שכולל פתיחה של כמה שכבות בתוך הבטן. זה השלב שבו מי שמרגישה שזה יותר מידי אנטומיה בשבילה והופך לה את הבטן (תרתי משמע) - תפסיק לקרוא ותעבור למאמר אחר. יש הרבה מאמרים מצוינים באתר, הנה לדוגמה הדף הזה שמספר על דרכים להתמודדות אחרי קיסרי

ולמי שכן מעניין אותה להכיר קצת את הפיזיולוגיה של הניתוח ולהבין מה עושים שם בזמן הניתוח, מוזמנת להישאר כאן. אני לא רופאה, אבל אסביר קצת מהידע שלמדתי בהכרה שלי לליווי קיסרי אצל ד״ר קרלוס רוזנברג, מיילדת ומנתח בכיר בבילינסון (או במילים אחרות, המידע פה הוא יד ראשונה, מרופא). 

אלה הן השכבות שאותן עובר המנתח כדי להגיע אל התינוק וליילד אותו בניתוח קיסרי:

  1. עור - זוהי כידוע השכבה החיצונית, והיא השכבה היחידה הגלויה לעין. שכבת העור נחתכת ראשונה ונסגרת אחרונה. כיום הסגירה היא בדרך כלל בתפר תת עורי נמס, או בסיכות מתכת. ולפעמים עושים דווקא סגירה בסיכות נמסות או בהדבקה (דבק ״ביולוגי״. שיטה זו קיימת למשל בשיבא). החתך נעשה בדרך כלל נמוך מתחת לקו הביקיני, והוא חתך רוחבי באורך כ- 10-15 ס״מ.
  2. שומן – מייד מתחת לעור נמצאת שכבת שומן, גם אצל הרזות בינינו. המנתח חותך את השכבה הזאת, ובסיום הניתוח לפעמים גם תופר אותה בחזרה. לא כל המנתחים תופרים.
  3. פאשיה – זוהי שכבה חזקה שנמצאת שם בלי שנדע שהיא קיימת, אבל היא חשובה כי היא תומכת באיברים וברקמות שנמצאים בתוך הבטן. הפאשיה (רקמת החיבור) עוטפת  את שרירי הבטן. מכיוון שהיא כה חשובה, בסיום הנייתוח היא נתפרת בקפדנות- תפירה חזקה אחת ובסופה 5 תפרים אחד על השני – לכן לפעמים התפר מורגש במגע חיצוני.
  4. הפרדת השרירים - לאחר שעוברים את רקמת החיבור מגיעים אל שרירי הבטן. בניגוד למה שמקובל לחשוב, בקיסרי לא חותכים את שרירי הבטן! אולי היו עושים זאת פעם בעבר... אבל כיום - ממש לא! השרירי הוא גמיש ונמתח, ולכן מפרידים את השרירים האורכיים זה מזה ומסיטים אותם לצדדים כדי ליצור רווח ולהגיע אל הרחם. ההפרדה הזאת לפעמים עלולה לגרום לכך שלשרירים יהיה קשה יותר לחזור לאחר הלידה למצבם הקודם, ולפעמים נוצר מצב של היפרדות שרירי הבטן.
  5. צפק – זהו קרום שקוף ודק מאוד שעוטף את איברי הבטן ואת דופנות הבטן. למעשה, כדי להגיע לרחם חותכים את הצפק פעמיים - פעם אחת הצפק של דופן הבטן ופעם אחת הצפק שעוטף את הרחם. מכיוון שהרחם נמצא ממש בסמוך לשלפוחית השתן, בשלב הזה של החיתוך, המנתחים נזהרים מאוד שלא לפגוע בשלפוחית. השכבה הזאת לא נתפרת במהלך סגירת הבטן כיוון שהיא לא מחזיקה שום דבר ואינה מדממת.
  6. הרחם – זהו. הגענו לרחם. השיטה כיום היא חיתוך מינימלי של הרחם באמצעות סכין, ולאחר מכן הרחבת החתך בעזרת האצבעות של המנתח. שיטה זו של פתיחה בעצם מאפשרת לרקמה להיחתך באופן כזה שבו פחות כלי דם נחתכים, וכך ההתאוששות של הרקמה טובה יותר וההחלמה קלה יותר עבור היולדת. לאחר הוצאת התינוק, תופרים את הרחם בדרך כלל בשתי שכבות (לפעמים באחת). אם את מעוניינת לדעת איך עשו זאת אצלך, בקשי לקבל את דוח הניתוח דרך ארכיון בית החולים. לפעמים יש לכך השלכות לגבי ההריונות הבאים.
  7. קרום מי השפיר - ברוב המקרים, קרום השפיר נקרע יחד עם חיתוך דופן הרחם. אם לא, המנתח ינקב אותו כדי לאפשר למי השפיר להתנקז החוצה, ולתינוק להיוולד.

 

למעוניינות/ים - ניתן לחפש ביו-טיוב סרטונים של ניתוחים קיסריים. מבין הסרטונים, באלה שיש להם אוריינטציה רפואית יותר, יש סיכוי טוב לראות את שלבי פתיחת הבטן, יציאת התינוק, ניקוי הרחם והסגירה שלו לקראת סיום הניתוח הקיסרי.

 

 הנה סרטון לדוגמה: לא לבעלי/ות לב חלש:

https://youtu.be/wiiaWeAKrDs

 

מאת: יעל רותם, מייסדת קיסר נולד, ליווי ותמיכה ליולדות בניתוח קיסרי

 

הוספת תגובה