מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

רגע אחרי לידה קיסרית - מה קורה בחדר התאוששות?

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. מאמרים ניתוח קיסרי
  4. רגע אחרי לידה קיסרית - מה קורה בחדר התאוששות?

התינוק שלך זה עתה נולד, הניתוח הסתיים ועכשיו את מועברת לחדר התאוששות. מה צפוי לך שם?

חדר התאוששות מניתוח קיסרי בבי"ח לניאדו
חדר התאוששות בשיבא

מצד אחד, זה מאוד הגיוני שאחרי ניתוח יש עוד איזשהו "שלב מעבר" שמאפשר מנוחה וגם מעקב רפואי צמוד על המנותחת. ומצד שני - הסיטואציה הזאת נחווית קצת מוזרה ואפילו טראומטית עבור יולדות רבות: את מועברת לחדר התאוששות, שבו שוכבים מנותחים רבים לצידך, חלקם אולי גברים, חלקם נשים וגברים שעברו ניתוחים מסוגים שונים - ואת, שלמעשה הרגע ילדת - נמצאת פתאום לבדך, רתוקה למיטה, בלי התינוק שלך. סביבך צפצופים של מכשור רפואי, תחושת הזמן לא ברורה, את מטושטשת עדיין מהתרופות שקיבלת בניתוח (ואלה שהוסיפו לך אחריו..).

ברוכה הבאה לחדר התאוששות.

 

לפני שנפרוט את המאפיינים של החוויה שתעברי בשעתיים שלוש הקרובות, נסייג את הדברים ונאמר כי בכל חדר ניתוח בארץ החוויה תהיה מעט שונה. בבתי חולים מסוימים חדר ההתאוששות ליולדות הוא נפרד משאר המנותחים, בחלקם יש חדר התאוששות לניתוחי נשים גניקולוגיים בלבד (כמו למשל בשיבא), ובכל השאר, חדר ההתאוששות הוא משותף לכל סוגי הניתוחים. מין הסתם, החוויה בכל אחד מהמקרים תהיה שונה.

 

מבחינת המיקום, חדר ההתאוששות נמצא בסמוך לחדרי הניתוח. בחדר זה נמצאות אחיות שתפקידן להשגיח על השוהים בו, לתת להם תרופות (על פי הנחיית הרופא המרדים), להשגיח על המדדים בעזרת המכשור הרפואי, ולתת טיפול במידת הצורך. תפקיד נוסף הוא להישמע לקריאות המתאוששים ולתת מענה לתלונותיהם כל עוד הם נמצאים שם.

ישנן נשים שלאחר הניתוח מרגישות מאוד עייפות וחלשות. זמן השהייה בחדר ההתאוששות מאפשר להן לנוח ואף לישון. כדאי לדעת כי חלק מהמרדימים נותנים כבר בחדר ניתוח חומר משכך כאב בשם פטידין (הידוע גם בשם טשטוש). פעמים רבות, האפקט של תרופה זו היא ישנוניות או אפילו הירדמות. ייתכן שתירדמי בלי לשים לב, ולפתע תמצאי את עצמך בחדר התאוששות, בלי לזכור שהניתוח הסתיים והעבירו אותך לחדר אחר. ההמלצה שלי היא לבקש מהמרדים טרם הניתוח ליידע אותך לפני נתינת טשטוש, כדי שתוכלי לבחור האם את מעוניינת בכך או לא. דבר חשוב נוסף - למניקות כדאי לשים לב כי לאחר קבלת הטשטוש יש להמתין 4 שעות ורק אז להניק, כיוון שהחומר עובר לתינוק בחלב אם.

ישנם בתי חולים שבהם יציעו לתת לך טשטוש אחרי הניתוח, בזמן שהייתך בהתאוששות. היתרון שלו הוא שהוא מספק אלחוש מצוין לכאב המפלח שאת עשויה לחוש בשלב זה.

 

במהלך השהייה בחדר התאוששות, ברוב המקרים תהיי שם לבדך. מלווים יכולים בד"כ להיכנס רק לרגעים קצרים ולצאת מייד. התינוק/ת שלך יהיה בשלב זה בתינוקייה ויעבור סדרת בדיקות וטיפולים ראשוניים. המלווה שלך יכול להתלוות אל התינוק/ת לתינוקייה. אפשרות חביבה היא שהמלווה ישלח לך בווצאפ תמונות של התינוק כדי שתהיי מעודכנת ומעורבת ככל הניתן בכל שלבי הטיפול בתינוק החדש שלך.

 

בחדרי התאוששות מסוימים ישנה אפשרות לשהות יחדיו - את, המלווה שלך והתינוק/ת.

למשל בבבי"ח שיבא קיים משנת 2016 פרוטוקול קיסרי ידידותי, שלאחריו עוברים ההורים יחד עם התינוק יחדיו אל חדר ההתאוששות הסמוך לחדר הניתוח, ושם שוהים יחד עד שעה מהלידה. בחלוף שעה, המלווה יוצא עם התינוק לתינוקייה והאם ממשיכה להתאושש לבדה עד שהתינוק מסיים את הבדיקות ויכול לחזור אליה.

בבית החולים בני ציון בחיפה, בניתוחים קיסריים מתוכננים, ההתאוששות יכולה להיות באגף חדרי הלידה, וגם כאן - יכולים לשהות יחד ההורים והתינוק/ת. במקרים שאין די מקום להתאוששות כזאת, או שיש חשש לסיכון מוגבר, תועברי להתאושש בחדרי ההתאוששות הכלליים של בית החולים, שנמצאים בקומה אחרת... ושם אין אפשרות להכניס מלווים או תינוקות.

המלצתי היא לברר את תנאי ההתאוששות לפני בחירת בית החולים. אם רצונך הוא באפס הפרדה, חשוב שתבחרי בית חולים שמאפשר זאת, כמו למשל בי"ח אסף הרופא בראשון לציון, ובי"ח לניאדו בנתניה. נכון לתחילת שנת 2018, אלה הם שני בתי החולים היחידים המאפשרים אפס הפרדה מלא בין האם לתינוקה, גם בניתוח קיסרי.

 

מה קורה בחדר התאוששות מבחינה רפואית?

במהלך שהותך בחדר התאוששות, השפעת האלחוש שקיבלת תתפוגג לאט לאט.

ברוב הניתוחים הקיסריים, ההרשמה תהיה ספינאלית. אלחוש כזה "מחזיק" לפרק זמן של בין שעתיים לארבע שעות. כעבור זמן מה, תתחילי להרגיש את פלג הגוף התחתון שלך בהדרגה. מומלץ מאוד לנסות להניע את כפות הרגליים, כל פעם מעט יותר. תנועתיות יכולה להחיש את זרימת הדם ולעודד את חזרת התחושה לרגליים. וככל שהתחושה תשוב מהר יותר, כך תוכלי להשתחרר מההתאוששות למחלקה מוקדם יותר.

 

האחיות בחדר ההתאוששות ישגיחו על המדדים שלך (לחץ דם, ניטור לב, חום גוף, רמות חמצן בדם), וגם ישימו לב לכמות הדימום, מצב העירנות שלך, ישאלו מידי פעם אם את חשה בכאב ויתנו תרופות בהתאם לצורך ולפי הוראות הרופא המרדים שטיפל בך במהלך הניתוח.

הסיבוך הנפוץ ביותר לאחר ניתוח קיסרי הוא זיהום ברחם, ולכן בשעות הראשונות שלאחר הניתוח (ובמהלך ה 48 שעות הראשונות שלאחריו) האחיות יעקבו אחר סימנים העלולים להעיד על התפתחות זיהום, כמו למשל צמרמורות, חום גבוה, עייפות קיצונית, קשיי נשימה, כאב בטן חריג, רגישות ברחם, הפרשה וגינלית בעלת ריח רע ושינויים בצבע השתן.

בהרבה מקרים, תקבלי אנטיביוטיקה לווריד עוד לפני תחילת הניתוח, כדי להקטין את הסיכון לזיהום שכזה.

 

דבר חשוב נוסף, ככל שתתחיל לחזור התחושה אל פלג גופך התחתון, תרגישי לפתע את הדימום הוואגינאלי, כמו מחזור, אבל בכמויות גדולות יותר. דימום זה הוא תקין (כן, גם בניתוח קיסרי).

אל דאגה! אף על פי שאת ללא תחתונים, הצוות הרפואי דאג מבעוד מועד לספיגת הדימום. בדרך כלל מניחים תחתייך יריעה סופגת, ובין הרגליים פד גדול במיוחד הסופג את כל ההפרשות.

 

חשוב לדעת כי כמעט לכל בעיה המציקה לך בשלב זה, ניתן לקבל מענה רפואי מיידי. לכן, דווחי לצוות האחיות על כל כאב, תחושה לא טובה או חשש שיש לך.

בין התחושות הנפוצות בשלב זה:

  • כאב בחתך
  • צמרמורות ורעד בלתי נשלט
  • תחושת גרד
  • בחילה/ הקאה
  • עייפות
  • תחושת קור או חום,
  • ועוד.

 

כל זמן ההתאוששות ועד לאחר שיחלפו כ-6 שעות מהלידה, הקטטר עדיין נמצא בצינורית השתן שלך ולכן לא תרגישי צורך להטיל שתן.

 

ולסיום, כמה המלצות שיכולות להנעים מעט את שהייתך בחדר התאוששות:

  1. בקשי מהמלווה שלך לשלוח אלייך תמונות או סרטונים של התינוק/ת.
  2. אם התינוק נמצא לצידך במהלך ההתאוששות, החזיקי אותו עלייך עור לעור. זה מעודד גם את ההנקה, וגם את ההחלמה שלך.
  3. גלובולים של ארניקה. ההמלצה היא להתחיל ליטול אותם יום-יומיים לפני הניתוח הקיסרי, וביממה הראשונה לאחריו, להגדיל את התדירות. ניתן לרכוש את הארניקה בחנות המוצרים שלנו, כאן.
  4. להניע את כפות הרגליים מידי פעם בסיבובים ומתיחות. אם יש לצידך מלווה, אפשר לעשות עיסוי עדין לכפות הרגליים כדי לעודד את חזרת התחושה לאזור.
  5. צרי קשר חיובי עם צוות האחיות, ועדכני אותן בכל דבר שמטריד אותך.
  6. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הכאב בחתך בשלב זה היא לקחת משככי כאבים. אל תחכי שהכאב יהיה חזק, כי אז קשה יותר לטפל בו. ברגע שאת מתחילה לחוש כאב, בקשי תרופה.
  7. אם קר לך, בקשי עוד שמיכות. אם עדיין קר לך, נסי לבקש שיתנו לך מפוח של אוויר חם. זה פינוק פשוט אבל מאוד אפקטיבי.
  8. סחיטת חלב. אם בכוונתך להניק והתינוק לא נמצא איתך, נסי לסחוט מעט קולוסטרום מהשד ולאסוף אותו לתוף מזרק (יש בבית החולים שפע של מזרקים, בקשי מהאחיות). את המזרק אפשר לבקש להעביר אל בן זוגך בתינוקייהף שיאכיל את התינוק/ת.
  9. לפעמים בשלב הזה, תרגישי ממש לא טוב וכל מה שתרצי זה רק לנוח. בואי מוכנה גם לאפשרות הזאת. המלווה יטפל טיפול מסור בתינוק, והרשי לעצמך לקבל משככי כאבים ולנסות לישון בחסות התרופות החזקות שתקבלי שם.

 

שיהיה במזל טוב והחלמה מהירה!

יעל רותם, מנהלת "קיסר נולד"

דולה לניתוחים קיסריים

 

 

אולי יעניין אותך גם:
שישה דברים שכדאי לך לדעת אחרי קיסרי
היממה הראשונה לאחר ניתוח קיסרי
הכנה רגשית לניתוח קיסרי
הוספת תגובה