מאז ומעולם ילדו נשים בכל רחבי תבל את ילדיהן בדרך הטבע. מה שהיום נוהגים לכנות לידה טבעית ונחשב לתהליך יוצא דופן הכרוך בהכנות מיוחדות, תמיכה מתאימה ושיתוף פעולה מצד הצוות הרפואי, היה פעם עניין שבשגרה. ללא היכולת ללדת לידות נרתיקיות תקינות המין האנושי לא היה יכול להתקיים, ובכל זאת, הגענו לעידן שבו הקידמה והטכנולוגיה הרפואית משתלטות על דרך החיים שלנו ועל מערכות הגוף הבריאות. נראה לנו כי מיטת בית חולים היא המקום הנוח ביותר ללדת בו ושעגלת פלסטיק שקופה בתינוקיה הוא המקום המועדף על ידי התינוק בימיו הראשונים.
לא ברור כיצד הגענו למצב שבו אחת מחמש לידות בישראל היא לידה בניתוח קיסרי. ייתכן ששיפור יכולות הרפואה הביא לכך שהרופאים פחות ופחות מוכנים לקחת את הסיכונים הכרוכים בלידה וגינלית. הם ואולי גם רבות מן הנשים היולדות, חוששים מאי הוודאות הצפויה להם במהלך הלידה: כמה שעות זה ייקח? האם הכאב יהיה בלתי נסבל? באיזה תאריך ייצא התינוק והאם הוא יהיה בריא? לידה בניתוח קיסרי חוסכת כביכול את ההמתנה מורטת העצבים ומעניקה לצוות הרפואי שליטה מלאה על מהלך הלידה, בין אם זה בניתוח חירום, שבו אי הוודאות לגבי בריאות העובר נפתרת תוך דקות בחדר הניתוח, ובין אם מדובר בניתוח קיסרי אלקטיבי - שם ניתן לקבוע גם את תאריך הלידה ומי יהיה המנתח.
מדוע ללדת בניתוח?
לידה בניתוח קיסרי עשויה להיות אופציה מצילת חיים - לא רק את חיי העובר אלא גם את חיי האם. ישנם מקרים שבהם לידה שהתחילה כלידה טבעית ורגילה הסתבכה מסיבה כלשהי ולא הייתה ברירה אלא לסיים אותה בניתוח. הסיבות למהלך כזה יכולות להיות למשל חוסר התקדמות בלידה, חשד למצוקה עוברית, ירידת מים מקוניאליים, כריכת חבל הטבור סביב צוואר התינוק, חשש לקרע ברחם, ועוד. אין ספק שבמקרים כאלה, שבהם קיימת סכנה ממשית, אין לנו אלא להודות לרפואה המודרנית ולרופא מקס סנגר שלקראת סוף המאה ה-19 גילה כי כדאי לתפור את החתך שבוצע בדופן הרחם כדי שהמנותחת לא תמות בגלל דימום פנימי. הרפואה השתכללה ונעשתה עם השנים בטוחה יותר, והיא מציעה דרכי קיצור עבור מי שלידתה הסתבכה, או מי שחוששת מלידה רגילה.
לידה בסקציה - נושא שנוי במחלוקת
עם הזמן נהייתה שכיחותם של הניתוחים הקיסריים גדולה יותר, ועל רקע העובדות הסטטיסטיות המרשימות (לידה אחת מתוך חמש בארץ ולידה אחת מתוך שלוש בארה"ב), נפתח דיון בלתי-גמור העוסק בשאלות כמו האם כמות הסקציות הגדולה היא בכלל מוצדקת? האם הרפואה היא האשמה במצב? האם זה לגיטימי שאישה תבחר ללדת בדרך זו והאם מותר לרופא להסכים? שאלות רבות מעין אלה מעסיקות יולדות רבות ואנשי מקצוע בתחום המיילדות.
בין הנשים שעברו לידה קיסרית נחלקות הדעות בין אכזבה ורתיעה מוחלטת לבין השלמה או אפילו שביעות רצון מהשתלשלות העיניינים בלידה. אתר זה מציע לכל אלה אפשרות ללמוד על הניתוח (לפניו או אחריו), לשתף ולחלוק. זהו המקום לקרוא מאמרים מעניינים על מהלך הניתוח, ההכנות אליו, טיפים איך לעבור אותו בקלות, ולקרוא סיפורים של נשים שעברו לידות קיסריות ורוצות לשתף בחוויה הפיזית והרגשית שעברה עליהן.