במהלך תשעת חודשי ההריון נשים רבות מכינות עצמן ככל הניתן לקראת הלידה - אנו קוראות ספרים העוסקים בהריון ולידה, מחפשות מידע באינטרנט, משוחחות עם חברות שכבר ילדו, גוררות את הבעל לקורס הכנה ללידה, וחלקנו אף מצטיידות בדולה, שתעזור להן להגיע מוכנות ככל האפשר לחדר הלידה. אנו אוספות כל פיסת מידע אפשרית שתסייע לנו ללדת כמו שאנחנו רוצות וחולמות - עם או בלי אפידורל, אולי בחדר הטבעי, אולי עם דולה או רק עם הבעל, או אולי בכלל לידת בית...
כל זה מצויין - הרי מין הראוי להגיע מוכנה לאירוע משמעותי כמו לידה, ואנו רוצות לחוות את הלידה בצורה טובה ומעצימה.
אולי דווקא בגלל הכמיהה הזו ללידה חוויתית וטובה, אנו נוטות בדרך כלל שלא לקחת בחשבון ולא להתכונן לאפשרות של ניתוח קיסרי. אולי אנחנו מאמינות שאם לא נדבר על זה, זה לא יקרה לנו, ורוצות לקוות ש"לנו זה לא יקרה", אבל בין אם אנחנו רוצות בכך או לא, קיים סיכוי לא זעום בכלל שההריון שלנו יסתיים בניתוח קיסרי. הסטטיסטיקה אומרת שאחת לכל חמש לידות בישראל מתבצעת בניתוח קיסרי. בין אם זה יהיה ניתוח קיסרי אלקטיבי או ניתוח חירום - נראה שלאור הנתונים הללו כדאי להיערך גם לאופציה הזו, לקרוא וללמוד עליה, ולהיות מוכנות עד כמה שאפשר.
אז מה אנחנו יכולות לעשות בכדי להכין את עצמנו גם לקראת ניתוח קיסרי?
קודם כל, להיות מודעות לכך שהאפשרות הזאת קיימת, ושזה יכול לקרות גם לנו. אני בהריון הראשון שלי הייתי כל כך בטוחה שלי זה לא יקרה, שפשוט דילגתי על הפרק שעוסק בניתוח קיסרי בספרים שקראתי, ופשוט הייתי בטוחה שהנושא הזה בכלל לא קשור אלי. ומסתבר שזו היתה טעות, כי כשקרה מה שקרה בלידה ואמרו שאני צריכה ללכת לניתוח, הייתי פשוט בהלם, זה תפס אותי לא מוכנה. אז ההמלצה שלי - לקרוא ולדעת על ניתוח קיסרי, להבין מה ההליך ובמה הוא כרוך מבחינתי, ולהשלים עם העובדה שזה יכול לקרות גם לי.
דבר נוסף שכדאי לעשות הוא לברר מה מציע בית החולים בו את מתכננת ללדת בתחום של ניתוח קיסרי. כדאי לברר בין השאר את הנקודות החשובות הבאות:
- מה הן ההכנות לפני הניתוח?
- מי המנתחים?
- האם נדרש אישפוז יום מראש (בניתוח אלקטיבי)?
- האם יורשה לי להכניס מלווה לחדר הניתוח?
- באילו חומרי הרדמה משתמשים?
- כמה ימי אישפוז צפויים לי אחרי הניתוח?
- הם יתאפשר ביות מלא לאחר הניתוח?
- האם יעזרו לי בהנקה?
וכל שאלה אחרת שעולה בדעתך. כשאת מסיירת בחדי הלידה בבתי החולים השונים ומשווה ביניהם, תכניסי גם את הפרמטרים הללו להשוואה, זה עשוי להיות רלוונטי.
במידה ואת מתכוננת ללידה רגילה ולקחת לך דולה שתלווה אותך - כדאי לברר איתה מראש מה הליווי שהיא מציעה במקרה של ניתוח קיסרי אלקטיבי או חירום. יכול להיות שבמקרה של ניתוח אלקטיבי, הדולה תוכל להתלוות אליך בניתוח, וייתכן שאפילו כדאי לשקול שזו באמת תהיה הדולה שתיכנס איתך לניתוח ולא הבעל. לשיקולכם.