מדהים לראות שיש גם המון נשים שהולכות לקיסרי מבחירה ולא מצורך. אמנם, כשמדובר בלידה ראשונה בית החולים פחות תומך בניתוח קיסרי שאינו מצורך מיילדותי, אבל לעיתים גם לידות ראשונות מסתיימות בניתוח קיסרי מבחירה.
ולמה בעצם? למה שמישהי תגיע לניתוח – כי בכל זאת, ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר. אז למה שמישהי תגיע לניתוח מרצון ולא תנסה ללדת ואגינלית?
ובכן, יש לכך כמה סיבות – נשים שלא יכולות לשאת כאב, נשים שמפחדות מלידה (אפילו יש לזה שם - טוקופוביה), נשים שמפחדות מצירים, נשים שמפחדות שיחסי המין עם הבעלים שלהן ישתנו בעקבות הניתוח ועוד ועוד סיבות כאשר לכל אישה יש את הסיבה שלה לבחירה בניתוח קיסרי.
למרות זאת, צריך לזכור שלניתוח קיסרי, ככל ניתוח, ישנן השלכות עתידיות, הנה רשימה של חלק מהן:
1. הידבקויות – במהלך הניתוח, המנתח חותך את דופן הבטן, מה שפוגע בקרום הצפק שתפקידו להפריד בין איברים שונים בחלל הבטן. כתוצאה מחיתוך קרום הצפק, עלול להיווצר מצב בו איברים בחלל הבטן ידבקו אחד לשני. הידבקויות יכולות להיווצר לאחר כל ניתוח בטן פולשני, כאשר קיסרי הוא אחד מהם. ההידבקויות יכולות להשפיע בעתיד על כניסה להריון, הפרעות במחזור החודשי ולעיתים גם לכאבים.
2. הגבלה אפשרית על מספר הניתוחים – המלצת הרופאים היא עד שלושה ניתוחים מהסיבות הברורות – פתיחת הבטן פעמים רבות עלולה לגרום לסיכונים כגון קרע ברחם או השתרשות לא טובה של השילייה. עם זאת, ישנן נשים שעברו גם יותר משלושה ניתוחים והשיא נשבר כאשר אישה ילדה ב-12 ניתוחים קיסריים.
3. מרווח בין ההריונות – כיוון שמדובר בניתוח, ההמלצת הרופאים היא לא להיכנס להריון בשנה הראשונה לאחר הניתוח כדי לתת למקום להתאחות ולהבריא. נשים שנכנסות להריון לפני תום השנה, ייתכן וההריון שלהן יוגדר כהריון בסיכון גבוה המצריך מעקב ושמירה על הצלקת הניתוחית. החשש העיקרי הוא קרע ברחם. קראי כאן עוד על הריון צמוד לקיסרי קודם.
4. רצפת האגן – כאשר התינוק יוצא מהבטן ולא עובר בתעלת הלידה, נגרם פחות נזק לרקמות הנרתיק ולרצפת האגן, בייחוד אם האישה לא הגיעה לשלב השני של הלידה, שלב צירי הלחץ. נשים שילדו בקיסרי סובלות פחות מנזקים לרצפת האגן והיחלשות של השרירים באזור. עדיין, ייתכן שתסבלי מתופעות כמו כאבים ביחסי מין, טחורים, בצקות בנרתיק, והיפרדות בטרנית. ההמלצה היא לגשת לטיפול אצל פיזיותרפיסטית של רצפת האגן.
5. לא תמיד הבטן חוזרת לעצמה – בניתוחים קיסריים, יכול להיווצר כמו מן "פאוץ" מעל הצלקת – שולי עור שנופלים על הצלקת. כמובן שיהיו נשים לאחר ניתוח שיחזרו לבטן שטוחה, אך אצל רוב הנשים הבטן לא חוזרת למצב שטוח לגמרי ונשאר "פאוץ" (אצל חלק הוא גדול, אצל אחרות הוא קטן, אך קיים).
6. טראומה – טראומה היא השלכה עתידית נפשית. כשם שטראומה יכולה להיווצר מלידה, כך יכולה להיווצר טראומה גם מניתוח קיסרי. ייתכן ולא נבחין בכך מיד, לכן צריך להיות קשובות לתחושות שלנו ולתפקוד שלנו אחרי הלידה, ואם משהו מרגיש שונה, מעיק או קשה במיוחד, לפנות לטיפול.
כמובן, שישנן גם השלכות עתידיות של הניתוח שהן מאוד סובייקטיביות לכל אישה. לחלק מהנשים הצלקת מגרדת בעונות המעבר, לאחרות היא כואבת מאוד לפני קבלת וסת ובכלל, כל אישה חווה את הניתוח בצורה אחרת. ישנן נשים שעבורן ההתאוששות מהניתוח קיסרי הייתה איומה, מה שיכול להשליך על כניסה להריון בפעם הבאה במידה והן מחויבות לעבור ניתוח קיסרי.
לניתוח קיסרי, כמו לניתוחים אחרים ישנן השלכות על העתיד שלנו הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הנפשית, ואם אנחנו נמצאות במצב של בחירה, כדי לחשוב על כלל ההשלכות ולא להסתכל באופן נקודתי.
על אף ההשלכות של הניתוח, לעיתים אין ברירה ומבחינה מיילדותית יש צורך לעבור ניתוח קיסרי לבריאות האם והעובר.
על כל פנים, כדאי להיות מוכנה הן לניתוח עצמו ולדעת מה עתיד להתרחש בו, והן להשלכות שיש לניתוח הקיסרי על המשך חייך.