לאחר לידה קיסרית - מה עוזר נגד הכאבים? איך לטפל בתינוק? מה עושים עם הצלקת?
אם הגעת לניתוח קיסרי חירום לאחר לידה שתוכננה להיות טבעית, את אולי מופתעת וקרוב לוודאי שלא תכננת איך תסתדרי אחרי הלידה, כשאת עדיין כאובה מהניתוח, נסערת מהלידה, ויש לך תינוק קטן שדורש את מלוא תשומת ליבך, בלי להתחשב בכך שאת לא בשיא הכושר ואולי גם לא במצב רוח מרומם במיוחד. גם אם את בדרכך לניתוח קיסרי אלקטיבי, עדיף שתהיי מוכנה לכך שהימים שאחרי הלידה עשויים להיות מאתגרים.
ליקטנו כאן כמה עצות מניסיונן של נשים שכבר עברו ניתוח קיסרי אחד (או יותר) ומעוניינות לחלוק איתך את הטיפים שעזרו להן לשרוד את התקופה המאתגרת שלאחר הניתוח:
- לקום וללכת כמה שיותר - הקימה הראשונה מהמיטה בבית החולים לאחר הניתוח נעשית בליווי אחות והיא עשויה להיות כואבת. בהמשך, אם הכול עבר בשלום, תוכלי לקום בעצמך מהמיטה. ככל שתלכי יותר, כך ההחלמה תהיה מהירה יותר כיוון שהתנועתיות מזרזת את תהליך ההחלמה של הגוף. לכן, על אף הכאב באזור הניתוח, כדאי להתהלך כמה שיותר, ולא להישאר כל שעות היום בשכיבה. בחלק מבתי החולים בארץ, מחלקת היולדות נמצאת במרחק הליכה גדול יחסית מן התינוקייה. הליכה של קטע זה הלוך ושוב כמה פעמים ביום תהיה אולי קשה, אך משתלמת.
- משככי כאבים - בימים הראשונים אחרי הלידה תקבלי תרופות חזקות מאוד מצוות האחיות בבית החולים ובהדרגה תעברי למשככי כאבים קלים יותר, כמו אופטלגין או אקמול. לאחר החזרה הביתה מבית החולים, מותר כמובן להמשיך לקחת את התרופות באופן עצמאי, לפי המינון שרשם לך הרופא או לפי המינון הרשום בהוראות נטילת התרופה. לאחר שבוע או יותר, אם עדיין יש כאבים, אקמול אחד או שניים יכולים לסייע מאוד נגד הכאבים ולהקל על התפקוד בבית.
- התרוממות משכיבה לישיבה - מכיוון ששרירי הבטן נפגעים בזמן הניתוח, כל הפעלה הכי קטנה שלהם מלווה בכאב: הרמה של משהו כבד, התרוממות משכיבה ואפילו צחוק, עיטוש או התאמצות בשירותים. כדי להקל על הכאבים בעת קימה מהמיטה (דבר שקורה לא מעט עם תינוק בן יומו), ניתן לקשור בד ארוך כלשהו לקצה המיטה ולאחוז בו בזמן ההתרוממות. הדבר יביא לכך ששרירי הידיים יעשו את רוב העבודה, ויפחת העומס על שרירי הבטן. מלבד זאת, מומלץ לנסות להסתובב על הצד ורק אז לקום.
- טיפול בצלקת - בדרך כלל אין צורך בטיפול מיוחד בצלקת. עם זאת, חשוב לשמור על האזור נקי ולרחוץ אותו לפחות פעם ביום. במקרה שישנה אדמומיות סביב החתך המלווה בכאב או בחום, יש לפנות לייעוץ רופא.
- הקטנה ומניעה של צלקת בולטת – בזמן שהצלקת היא משהו שאי אפשר להמנע ממנו לחלוטין, הגיוני שתהיי מעוניינת לטשטש אותה עד כמה שאפשר, להשגת מראה אסטטי שדומה יותר לגוף שהיה לך לפני הלידה.
המלצה חמה: אל תחכי. טיפול יעיל בצלקת, כדי להתחיל מיד עם הוצאת התפרים, כשמקום סגור ויבש.
אחד המוצרים המומלצים הוא ג'ל סיליקון, לדוגמא "קלו-קוט"- משווק בישראל למעלה מ- 10 שנים. הטיפול בו מאד פשוט- שכבה דקה פעמיים ביום למשך כ- 3 חודשים. קלו קוט מתייבש תוך 4-5 דקות מרגע המריחה. אם הצלקת כואבת ומגרדת לך, ניתן להשתמש ב"קלו-קוט בתרסיס", המאפשר טיפול ללא מגע יד ומתייבש מהר יותר, תוך 2-3 דקות. - ניתן לקשור צעיף בד ארוך סביב האגן ובטן תחתונה על מנת להקל על כאב ועל ההתכווצויות שלאחר הלידה (גם לאחר לידה רגילה...)
- הנקה לאחר ניתוח קיסרי - ההכנה מראש יכולה לעשות את כל ההבדל. לאחר ניתוח קיסרי, עשויים להיות קשיים בהנקה בגלל חולשה של התינוק לאחר הלידה, בגלל השימוש בהרדמה שמשפיעה עליו, וכן עקב כך שההנקה הראשונה נדחית בד"כ כ-12 שעות לאחר הניתוח. במקרה של קשיים או בעיות בהנקה, אם יש לך איתך פרטים של יועצת הנקה, ואם למדת מראש על הנקה זה יכול לעזור מאוד. אם ההנקה חשובה לך, לא כדאי להתייאש למרות הקושי.
במקרה שתנוחת ההנקה הרגילה מכאיבה לך, אחרי ניתוח קיסרי מומלץ לנסות את תנוחת הבייסבול (אם מניקים משד ימין, מניחים את התינוק על מותן ימין, כשרגליו מגיעות כמעט עד הגב שלך. תנוחה זו מפחיתה את הלחץ על הצלקת ועל שרירי הבטן). - תמיכה רגשית - הימים לאחר הלידה הם ימים לא פשוטים, וזה נכון לגבי כל יולדת, לא רק אחרי לידה קיסרית. הקיפי את עצמך בכמה שיותר עזרה ותמיכה רגשית (זה לא אומר שצריך לקבוע תור לפסיכולוג, אלא לשוחח על הרגשות עם בן הזוג, עם אמא, אחות או חברה טובה, והעיקר - לא לשמור דברים בבטן).
אם עברת לידה בניתוח קיסרי, אז ייתכן שאת מתמודדת עם רגשות אכזבה וכישלון, ובמקרה זה חשוב במיוחד להיות מוקפת בתמיכה ואהבה. אם לא מצאת את התמיכה בסביבה הקרובה, ניתן תמיד לפנות לעזרה מקצועית או לדולה פוסט-פארטום. - כתיבת סיפור לידה - הדרך להשלמה עם הלידה שעברה עלייך עוברת בכתיבת סיפור הלידה. באמצעות הכתיבה, הראש מתחיל לעבד את העובדות, ההתרחשויות והתחושות, וזהו צעד ראשון בכיוון הנכון. על אף שהלידה אולי לא הייתה בדיוק מה שתכננת, בחלוף השנים תודי לעצמך על כך שכתבת את הסיפור ותוכלי להיזכר ביום המרגש בו ילדת את תינוקך.
עומדת לעבור לידה קיסרית? הצטיידי מראש בתכשירים המומלצים לטיפול בצלקת. לרכישה לחצי כאן.
עצות איך להתכונן לניתוח קיסרי אפשר לקרוא בכתבה ניתוח קיסרי - לי זה לא יקרה.
מרגישה גיבורה? נסי לצפות בסרטון ניתוח קיסרי.