כל לידה היא סוג של טראומה, הן לתינוק והן לאמא במובן כזה או אחר. ישנן כמובן לידות טובות ומעצימות שלא ניתן להגדירן כטראומטיות. אני מתייחסת במילה "טראומה" לחוויה של קצה, של תהליך הלידה - מעבר בין העולם הפנימי התוך גופי לבין היציאה לעולם. לידה היא תהליך של פתיחה מאד גדולה של הגוף הפיזי-הרגשי והמנטלי, דהיינו, ראש התינוק (וחלקים אחרים) עוברים בתוך האגן מותחים את האברים הפנימיים והן את רצפת האגן. בלידה ארוכה הלידה יכולה להיות מתישה ומייגעת, בלידה קצרה בבת אחת קורית הפתיחה. טראומה היא חוויה סוביקטיבית, כלומר מה שירגיש לאישה אחת כחוויה הכי מחברת, מרגשת ומעצימה ירגיש לאישה אחרת כחוויה קשה ו"טראומתית".
גם כשבאים לתאר חוויה של לידה קיסרית בטראומה עסקינן. רוב הסיכויים שחווית הטראומה תהיה רבה יותר במקרה של קיסרי חירום, יותר מבמקרים של קיסרי אלקטיבי. העובדה שהאישה לא התכוננה ללידה קיסרית כשכוונתה הייתה ללדת בלידה טבעית. כשבסופו של תהליך הלידה הסתיימה בניתוח. לרוב תיוותר האישה עם תחושה של כישלון ושל חוסר אמונה ביכולתה ללדת. מה שמותיר בגוף-נפש של האישה תחושה של החמצה, פספוס וכיווץ.
כשבאים להכין אישה שילדה בניתוח קיסרי בלידתה הראשונה או השנייה לקראת לידה נרתיקית רגילה (מה שנקרא ויב"ק) נתייחס לחוויות של הלידה הקודמת תוך כדי עיבוד החוויה מבחינת תחושות גוף, לחבר את האישה לידיעה מה הגוף שלה מבקש בהריון הזה, או איך יהיה נכון עבורה ללדת...כך שמה שנדרש לפתח זה את ההקשבה לגוף, לתחושות השונות, לנשימה. עבור אישה שחוותה לידה קיסרית יש רמה מסוימת של חסימה בהכרה לפיה "הגוף יודע ללדת", שכן יש משהו בחוויה שחוותה בלידה הקודמת שעוצר את הקשר בינה ובין הידע של הגוף ללדת. למידה מחודשת של תשומת לב גופנית, היא האפשרות של אותה אישה ליצור משהו חדש בהריון הנוכחי לקראת חווית לידה אחרת.
אני מציעה כמה רבדים להכנה:
תרגול יוגה
עוזר באופן מיטבי וברור להעביר את משך זמן ההריון עם פחות מיחושים וכאבים. מה כולל בחובו התרגול?
מדיטציה (התבוננות) תוך הקשבה לתחושות הגוף ולחוויה הגופנית שמתרחשת בהווה,
תרגול נשימות שונות - מה שמאפשר מיקוד מצד אחד ורוגע מהפן השני, שימוש בקול על מנת ליצור הארכת נשיפה ובכדי להתאמן בהוצאת קול בכדי לעורר אנדרופינים (הורמונים משככי כאב) במהלך הלידה.
תרגול תנוחות שונות שעוזרות לשחרור האגן והגב במנחי גוף שונים,
תרגול שרירי רצפת אגן (כיווץ והרפיה),
חיזוק והכרה עם שרירי הליבה ומרכז הגוף,
תשומת לב והבנה של יציבה נכונה.
תרגול יוגה מאפשר חיבור בלתי אמצעי אל הגוף כמו גם אל התינוק שנמצא בפנים. התרגול משלב בתוכו תרגילים שונים לשחרור האגן שמתאימים גם בזמן לידה פעילה ועוזרים לתינוק להתברג באגן ובתעלת הלידה באופן מיטבי.
תרגול יוגה בהריון
תרגול יוגה מתאים גם בזמן הלידה כדי לעזור לתינוק להתברג באגן ובתעלת הלידה
ליווי רגשי
אני משלבת בעבודה שלי ליווי BOT תרפיה מוכוונת לידה, דרך תשומת לב לתחושות הגוף (שבעקבות תרגול היוגה נהיה מאד ברור) נחקור ונהיה ערות מה יש לגוף לספר לקראת הלידה, נאפשר לאישה להיות עם כל הדברים שהפריעו לה בלידה הקודמת – ניתן כמובן להתחיל את התהליך בעיבוד חווית הלידה, ניתן לחששות ולפחדים מקום, נבחן אם יש צורך "לעשות" מקום למשהו חדש, לאנרגיה חדשה שתגיע.
הכנה ללידה
השילוב של היוגה וה-BOT: הפיזי, הרגשי, המנטלי לכלל משהו מעשי וקונקרטי: קבלה של כלים יישומיים ללידה, להיות עם תהליך הלידה באהבה, להיות מחוברת לגוף ולתינוק שנמצא בפנים ומבחינתי, לעזור לאישה להיות סמוכה ובתוכה שהגוף שלה יודע איך ללדת.
באהבה רבה,
קיה קרנברג - מורה בכירה ליוגה.
מתמחה ביוגה לנשים, יוגה להריון ואחרי לידה, הכנה ללידה, ליווי רגשי BOT לנשים, מעבירה סדנאות מגע-תנועה ויוגה התפתחותית (בייבי יוגה) - בקבוצות ומפגשים פרטניים.
www.kayayoga.co.il
https://www.facebook.com/KayakernbergYoga?ref=bookmarks