מאמרים אחרונים

תגיות מומלצות

B.O.T BOT VBAC אחרי לידה אחרי ניתוח קיסרי אחרי קיסרי איכילוב אימהות איפה ללדת אפידורל אפס הפרדה אשפוז אחרי קיסרי ביות מלא בית חולים בלוגים בתי חולים גלריית קיסריות דולה דולה לקיסרי דולות הדסה החלמה מניתוח קיסרי הידבקויות היפוך עובר היפרדות בטנית הכנה ללידה הכנה ללידה קיסרית הכנה לניתוח קיסרי הכנה לקיסרי הנקה העמק הרדמה הרדמה מלאה הרדמה ספינאלית הריון הריון אחרי קיסרי התאוששות ויב"ק חדר ניתוח חוויית לידה חוות דעת חזרה הביתה טיפול בצלקת טיפולים טיפים טראומה יוגה ילד שני יעל רותם ירידת מים כאבים לאחר ניתוח קיסרי לידה טבעית לידה קיסרית לידת ואקום ליווי בלידה ליווי רגשי לניאדו לנל"ק לנלק לקראת ניתוח קיסרי מיעוט מי שפיר מלווה בניתוח קיסרי מלווה לאחר לידה קיסרית מעייני הישועה מצג עכוז ניתוח קיסרי ניתוח קיסרי אלקטיבי ניתוח קיסרי חוזר ניתוח קיסרי חירום ניתוח קיסרי טבעי ניתוח קיסרי מתוכנן ניתוח קיסרי שלישי סדנאות סיבוכים סיכונים סיכות או תפרים סיפור לידה סיפורי לידה עזרה לאחר לידה עיבוד חוויית לידה עיבוד לידה עיסוי פיזיותרפיה צלקת קיסרי אלקטיבי קיסרי חוזר קיסרי חירום קיסרי טבעי קיסרי ידידותי קיסרי יזום קיסרי מבחירה קיסרי מתוכנן קיסרי פרטי קלו קוט קרניוסקרל קרע דרגה 3 רופא פרטי שאלון חוויית לידה תינוקות תינוקייה תמונות מניתוח קיסרי תרפיה מוכוונת לידה

שיקום הגוף לאחר לידה קיסרית

  1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. טיפולים לפני ואחרי לידה
  4. שיקום הגוף לאחר לידה קיסרית

נטע שוחט מסבירה מנקודת מבטה של פיזיותרפיסטית רצפת האגן.

טיפול פיזיותרפיה של רצפת האגן אחרי ניתוח קיסרי

שאלה שאני נשאלת לעיתים קרובות היא ״מה הקשר בין לידה קסרית לרצפת האגן? הרי לא משם הגיח/ה התינוק/ת לאויר העולם״…

 

אז נכון, בניגוד ללידה נרתיקית, בלידה קיסרית לא נחווה מעבר התינוק דרך תעלת הלידה ודרך שרירי רצפת האגן, לא נוצרו קרעים ולא בוצע חתך חיץ. אבל למרות זאת - רצפת האגן מעורבת מאוד בהריון, בלידה ובתהליך ההתאוששות מהלידה, וכך גם דופן הבטן.

 

רצפת האגן היא רשת שרירית שנמצאת בבסיס האגן. בגוף האישה קיימים בה שלושה פתחים - פתח צינור השתן מלפנים, פתח הנרתיק במרכז ופי הטבעת מאחור.

 

תפקידיה העיקריים של רצפת האגן הם:

1.     שליטה על סוגרים - זהו כנראה התפקיד המוכר ביותר של רצפת האגן. התלונה המוכרת ביותר בהקשר זה היא דליפת שתן, אך במצבים מסויימים עלול להיווצר גם קושי בשליטה על גזים ו/או צואה.

2.     תמיכה ושמירה על מנח תקין של אברי האגן - שלפוחית, רחם וחלחולת. במהלך ההריון היא נושאת, כמובן, גם את משקל הרחם הגדל והעובר שבתוכו.

3.     ייצוב - שרירי רצפת האגן קשורים קשר הדוק לשרירי היציבה האחרים, בין השאר לשרירי הבטן וזוקפי הגו. היא למעשה חלק בלי נפרד מ׳שרירי ליבת הגוף׳.

4.     תפקוד מיני - שרירי רצפת האגן הם חלק מהמערך שמאפשר הנאה מינית.

 

מספר גורמים משפיעים על תפקודה. בין השאר:

הורמונים - במהלך ההריון ובמיוחד לקראת לידה מופרשים הורמונים שתפקידם ׳לרכך׳ את המפרקים, הרצועות והשרירים באגן על מנת לאפשר מעבר תינוק דרך תעלת הלידה. ההשפעה ניכרת גם באיזורים אחרים בגוף ובאה לידי ביטוי בשיפור בגמישות הכללית ולעיתים גם בכאבים. הפרשת הורמונים אלה נמשכת בתקופה שלאחר לידה, ובמיוחד אצל נשים מניקות.

 

עומסים - בשגרת היומיום שלנו אנחנו חוות שפע של עומסים. עומסים יכולים להיות בהקשר של היותנו אימהות, למשל: להרים תינוק או להוציא עגלה מהאוטו, בהקשר תעסוקתי, למשל: אחות או מטפלת שנדרשת לעבודה פיזית, או בהקשר גופני, למשל: שיעול או עצירות כרוניים, עודף משקל זמני (הריון) או קבוע, יציבה לקויה.

 

חוויות חיים - איך שלא מסתכלים על זה - גוף ונפש קשורים זה לזה. רצפת האגן ׳אוחזת׳ חוויות שעברנו: הלידה הנוכחית, שאולי לא התנהלה בדיוק כפי שציפינו, הריונות קודמים, לידות קודמות ואולי קשות או מטלטלות, אובדני הריון, תקיפה או התעללות מינית, ועוד…

 

זמן - הגוף שלנו, כמו כל חומר אחר, מאבד מהאיכויות שלו ככל שעוברות השנים. הזדקנות היא תהליך שמתחיל (תופתעו לגלות!) כבר בעשור השלישי/רביעי לחיינו. כמובן שלאורח חיים וגם לגנטיקה יש השפעה על קצב ההזדקנות, אך היא קורית, במוקדם או במאוחר…

 

תלונות שכיחות של נשים לאחר לידה קיסרית

(או: במה מטפלת פיזיותרפיסטית רצפת האגן?)

 

כמה נושאים עיקריים שמטרידים נשים בהקשר של שיקום הגוף לאחר לידה קיסרית, וכמה רעיונות לטיפול ראשוני:

 

כאב לאחר הניתוח -

לאחר ניתוח הגוף כאוב ועייף. כל אדם אחר אחרי ניתוח היה מקבל הוראות למנוחה, אבל את עכשיו א-מ-א, ויש תינוק/ת קטנ/ה שזקוק/ה לתשומת ליבך וליכולתך לתפקד.

מה עושים?

תנועה מפחיתה כאב. נסי לקום ולהתהלך כמה שיותר מוקדם לאחר הניתוח. תנועה משפרת זרימת דם ולכן ההחלמה טובה ומהירה יותר. בנוסף, תנועה משפיעה לטובה על מגוון תפקודים, למשל - תפקוד מערכת העיכול.

 

שיעול -

בהתחלה כל טלטלה של הגוף, כגון שיעול או פס הרעדה בכביש, יכולים להגביר כאב.

מה עושים?

הצמידי כרית לבטן בזמן שיעול. כך תייצרי תמיכה ותפחיתי כאב.

 

קשיי התרוקנות / עצירות -

שכיחים מאוד לאחר לידה. הקושי נובע משינוי בהרגלי התזונה בימים שלקראת / במהלך הלידה, כאב, חשש מכאב, קושי בהרפיה…

מה עושים?

הניחי שרפרף ליד השירותים והניחי עליו את כפות הרגליים בזמן ההתרוקנות.

 

תלונות שקשורות במתן שתן -

אצל חלק מהנשים קיים קושי בהתנהלות השלפוחית: תחושת הצורך לשתן חסרה או לא ברורה, מופיע קושי בהתאפקות (דחיפות), קיימת תכיפות במתן שתן (צריכות פיפי לעיתים קרובות), מופיע כאב לפני / בזמן / לאחר הטלת שתן, מופיעה בריחת שתן, דלקות בדרכי השתן ועוד.

לעיתים התלונות נובעות משימוש בקטטר, לעיתים מעומס ההריון, הלידה, והטיפול בתינוק, לעיתים בגלל חולשת הגוף לאחר הניתוח, לעיתים על רקע היווצרות של הידבקויות.

מה עושים?

שמים לב להתנהלות מערכת השתן ולכמות השתיה.

בכל מקרה - מומלץ להיבדק אצל גינקולוג/אורוגינקולוג ובמקביל לפנות לפיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן.

 

חוסר תחושה / תחושה ירודה באיזור הבטן -

במהלך הניתוח נפגעים סעיפי עצבים שתפקידם להוביל תחושה לעור. עצבים יודעים להתאושש, אך לא ניתן לדעת מראש כמה זמן זה תיקח ההחלמה, והאם ההתאוששות תהיה מלאה או לא. מה שעוזר להתאוששות זה מגע. מגע מעודד זרימת דם וע״י כך משפר החלמה של איזור פגוע.

מה עושים?

לטפי או עסי בעדינות את הבטן. התחילי באיזורים מרוחקים מאיזור הניתוח ועם הזמן וההחלמה התקרבי אל הצלקת.

 

צלקת והידבקויות -

זהו אולי הנושא ה׳חם׳ ביותר שמטריד נשים לאחר לידה קיסרית.

היווצרות צלקת היא תהליך טבעי שמטרתו לאחות את הרקמות שנחתכו בניתוח. אנחנו רואות את הצלקת החיצונית בעור, אך יש גם צלקת פנימית ברחם, ובינהן איחוי של כל השכבות הפנימיות שבין העור לרחם.

הידבקויות נוצרות כאשר מבנים שלא היו אמורים להיות מחוברים זה לזה נצמדים כחלק מהיווצרות הרקמה הצלקתית. לרוב לא נדע האם קיימות הידבקויות עד שלא תתבצע שוב פתיחה של הבטן (בניתוח חוזר, למשל). יש כמה תלונות שמחשידות בנוכחות של הידבקויות, למשל שינויים או כאב בהתנהלות מערכת השתן ו/או העיכול, כאבים באגן, קושי בכניסה להריון, ועוד.

מה עושים?

מעסים! (כאן ניתן לקרוא כיצד עושים עיסוי לצלקת מניתוח קיסרי).

מומלץ לקבל הדרכה מפיזיותרפיסטית.

 

שימוש בחגורת בטן / מחטבים -

כאשר שרירי הבטן אחוזים בתוך תמיכה הם אמנם מוגנים ותמוכים אך הם גם עלולים להפחית את התפקוד שלהם ובצורה כזו בעצם אנחנו מקבלים תוצאה הפוכה - במקום שרירי בטן שעובדים על מנת לחזור לתפקוד השרירים הופכים ל׳עצלים׳.

עם זאת, במקרים מסויימים חגורת בטן יכולה לסייע לאישה לקיים תפקוד יעיל יותר וללא כאב.

מה עושים?

אם חשוב לך להיראות ולהרגיש טוב בברית או כל אירוע אחר בתקופה הראשונה לאחר הלידה - השתמשי בתחתון גבוה או במחטב עדין.

אם את מרגישה שאת זקוקה לתמיכה חיצונית - התייעצי עם פיזיותרפיסטית לגבי שיקום הבטן והתאמת חגורה.

 

היפרדות של שרירי הבטן -

זהו מצב שכיח מאוד בקרב נשים בהריון. שרירי הבטן נאחזים ברצועה אורכית במרכז הבטן. במהלך ההריון רצועה זו הופכת לגמישה יותר ושכיח לראות ׳רכס׳ מעל הטבור (בזמן הרמת ראש בשכיבה למשל). ברוב המקרים המרווח יסגר במהלך תקופת משכב הלידה. יש מצבים שבהם האיחוי מתעכב מאיזשהי סיבה ואז יש צורך בשיקום יותר ממוקד של הבטן.

כמה סימנים שיכולים להעיד על היפרדות שרירים:

בטן שלא יורדת למרות חזרה למשקל המוכר

סימני מתיחה משמעותיים, לפעמים כמו שמש במרכז הבטן

טבור ששינה מאוד את צורתו

הופעת כאבי גב

מה עושים?

נמנעים מחזרה לפעילות גופנית שמערבת עבודה אינטנסיבית של שרירי הבטן, ופונים לקבל הדרכה מפיזיותרפיסטית רצפת האגן כיצד לשפר את איכות עבודת שרירי הבטן על מנת ליצור דופן בטן איכותית.

 

כאבי גב -

שרירי הבטן ושרירי רצפת האגן הם חלק מליבת הגוף. כאשר דופן הבטן חלשה לאחר ניתוח, ואולי גם רצפת האגן, ונוסף על כך עומס הטיפול בתינוק - מערך היציבה נמצא במצב של חוסר איזון. כתוצאה מכך - יותר עומס על הגב והופעה של כאב גב.

מה עושים?

תנועה - הליכה, מתיחות עדינות, סיבובי אגן, פעילות גופנית עדינה.

שינוי הרגלים - נשיאת התינוק/ת על הצד הפחות שגרתי, התאמת עמדת ההנקה/האכלה לנוחיותך, ישיבה על כיסא או שרפרף באמבטיה, ועוד.

עיסוי - אפשר בהחלט לקבל עיסוי. כדאי לפנות למעסה שמתמצא/ת בטיפול בנשים לאחר לידה קיסרית.

פיזיותרפיה - פיזיותרפיסטית יכולה לאבחן את מקור הכאב, לטפל באיזור הכאוב ובאיזורים שקשורים אליו, להדריך לשינוי הרגלים במידת הצורך, ללמד תרגילים לביצוע בבית, להתאים מחטב או חגורה על פי צורך, ועוד…

 

חזרה לפעילות גופנית -

חזרה לפעילות גופנית כמובן מומלצת. עם זאת חשוב לכבד את תקופת משכב הלידה (כ-6-8 שבועות לאחר הלידה), לחזור לפעילות בהדרגה, עם הקשבה לגוף, ומומלץ לעשות זאת לאחר בדיקה של רצפת האגן והבטן.

מה עושים?

הליכה נינוחה עם העגלה ניתן לבצע כבר בשבועות הראשונים, אם את מרגישה שמתאים.

נשים שהיו מאומנות ופעילות לפני ובמהלך ההריון בד״כ מודעות ומרגישות מתי הזמן ומהי העצימות המתאימה להן. חשוב לזכור - להתחיל במעט ולהוסיף בהדרגה.

נשים שלא התאמנו קודם - מומלץ להתחיל בפעילות שמותאמת לנשים אחרי לידה, וכמובן ליידע את המדריכ/ה לגבי הלידה הקיסרית שעברתן.

 

איזו פעילות מתאימה?

שאלה מצויינת. זה מאוד תלוי - מה מתחשק לך, מה יש בסביבתך הקרובה, ובשעות שנוח לך להגיע, ועוד. כדאי להתחיל מפעילות שמשלבת מודעות לתפקוד רצפת האגן והבטן (יוגה נשית או פילאטיס למשל) אך כאמור - תלוי… בכל מקרה - מומלץ להיבדק קודם…

 

חווית הלידה הקיסרית משאירה רשמים בגוף, הן פיזית והן רגשית. אני מזמינה אותך לקחת את הזמן לעצמך, להיבדק אצל פיזיותרפיסטית, ולשוב לתפקוד מלא, איכותי ונטול כאב.

          

מוזמנת לפנות אלי:

נטע שוחט, פיזיותרפיה נשית קשובה - שיקום רצפת האגן וטיפולים אורתופדיים

טל. 054-4337278

neta.shohat@gmail.com

https://www.facebook.com/neta.shohat.pt

 

אולי יעניין אותך גם:
הידבקויות בניתוח קיסרי
עיבוד חוויית לידה
איך לטפל בצלקת אחרי החזרה הביתה מבית החולים?
הוספת תגובה

כאבי כב אחרי קחסר

(ל"ת)
02/04/2017 20:41
לין בירמן