הכנה גופנית ורגשית לקראת לידה קיסרית מתוכננת או פתאומית
מאת: ענבל ליכטבראון - דולה, מדריכת הכנה ללידה ומטפלת ברפואה משלימה www.dulot.co.il/tao_ren.
הכנה מוקדמת לקראת אירועים בחיינו חשובה בכדי להפיק את המירב מהאירוע, להעמיק את משמעותו עבורנו, לאפשר בחירה ותגובה במהלכו ולמנוע טראומה. הכנה פיזית ונפשית נכונה לניתוח קיסרי, מתוכנן או פתאומי, יכולה לסייע בשיפור חוויית הלידה ויכולת ההחלמה, בכניסה רכה יותר לחיי ההורות וההנקה ובהקטנת הסיכוי לדכדוך לאחר לידה.
ניתוח קיסרי הוא הליך רפואי גרידא, ופעמים רבות ההתייחסות אליו היא כאל אירוע שאין לאישה המנותחת שום שליטה עליו ושום אמירה בתוכו. לכן, נתחיל את הדיבור על ההכנה בשינוי מילולי קטן שידייק את גודל האירוע ואת משמעותו - לא מדובר בסתם ניתוח, אלא בלידה קיסרית. לידה לכל דבר וענין, מעמד מרגש בו תינוק חדש מגיע לעולם ובו, בכל פעם מחדש, אמא חדשה נולדת. לידה שלקראתה, כמו לקראת כל לידה אחרת, אפשר ורצוי להתכונן.
לידה קיסרית פעילה
לידה קיסרית מתחילה הרבה לפני ההליך הניתוחי עצמו ומסתיימת הרבה אחריו. מכיוון שכך, דורשת מורכבות השילוב בין ניתוח ללידה התמודדות במספר מישורים גופניים ונפשיים בו זמנית, כגון - התרגשות וציפייה לקראת בואו של התינוק החדש, חששות ותהיות לגבי מהלך הניתוח וההתאוששות, גיוס מערכות ההחלמה של הגוף, הפעלת מערך ההורמונים המאפשר חיבור לתינוק והנקתו וכן הלאה. תשומת לב מוקדמת עד כמה שניתן לדרישה זו והשתתפות פעילה בתכנון ובביצוע של המהלך כולו, יאפשרו לך להשאיר בידייך את השליטה בתהליך ובחוויה שאת עומדת לעבור ולסייע לגופך לשתף פעולה בצורה הטובה ביותר. הבנה של תהליך הלידה-ניתוח, הכרת האפשרויות הניצבות בפנייך ובחירה מביניהן, קבלת מענה לסימני השאלה וגיוס מראש של מערכות הרגש, החיסון וההחלמה של הגוף, יגדילו את סיכוייך לחוות לידה בריאה, שלווה ומשמחת ולאפשר לעצמך החלמה טובה יותר לצד חיבור טוב יותר לתינוק, הנקה נינוחה יותר ופניות גדולה יותר להתמודדות עם ראשית ההורות.
עשרה ציוני דרך בהכנה ללידה קיסרית
היקף ההכנה ללידה הקיסרית תלוי בעיקר במועד ההחלטה על פניה לדרך זו. כאשר הלידה מתוכננת זמן מה מראש, ניתן להתכונן ברוגע ובאורך רוח. פניה פתאומית מלידה נרתיקית לקיסרית מקצרת כמובן את זמן ההכנה. חשוב לציין כי בכל המקרים ניתן ליישם את עקרונות ההכנה הפיזית והנפשית ולעבור חווית לידה רכה וחיובית יותר.
את ההכנה ניתן לבצע לבד או בעזרת אשת מקצוע. כאשר ההכנה מתקיימת מראש, רצוי לרשום את הדברים בכדי לחזור אליהם ברגעי הצורך.
להלן עשר נקודות מרכזיות המשפיעות זו על זו, עליהן כדאי לתת את הדעת במהלך ההכנה:
1. בחירה
חשוב לזכור שבנסיבות חיים נורמליות, פניה ללידה קיסרית נעשית תמיד בהסכמתה של האישה היולדת, גם במצב המוגדר כחירום. אין אפשרות לכפות לידה בניתוח וכל פניה לדרך זו כרוכה בחתימה על טופס הסכמה לניתוח קיסרי. בידי האישה נתונה תמיד הבחירה לדבוק בדרך הטבע, תהיה התוצאה אשר תהיה, או לפנות להליך ניתוחי. קיומו של תהליך בחירה, המכיל הבנה, שיקול דעת וקבלת החלטה, משפיע מאוד על היכולת להכיל את המציאות, לקבל אותה ולשתף עימה פעולה.
2. לימוד והבנה
הכרת התהליך והבנתו מאפשרות השפעה עליו והתאמתו לצרכים האישיים. לא חובה להיכנס לעומק ההליך הניתוחי, אך כן כדאי להכיר את הפרוצדורות, את סדר היום ואת השתלשלות העניינים, כמו גם את התהליך הפיזיולוגי והרגשי שעובר הגוף, בכדי לארגן את הדברים ולהגיב לשינויים בצורה הטובה ביותר עבורך. לימוד והבנה מגדילים את תחושת הוודאות והבטחון ובכך מצמצמים מתח ולחץ (סטרס).
3. רוגע, הרפיה וצמצום סטרס
רוגע והרפיה מפחיתים כאב, מגדילים את היכולת הגופנית והרגשית לשתף פעולה ומשפרים את תהליך ההחלמה. רוגע והרפיה מפָנים את הגוף להתמודדות הדרושה נוכח ההליך הבלתי-טבעי של ניתוח והשלכותיו ולהזרמה קלה ומהירה של גורמי הריפוי ממקום למקום, במקביל לוויסות בריא של המערך ההורמונלי, ייצור חלב ותמיכה בדרישותיה של האמהות הטרייה.
4. חיזוק עצמי
ברגע קבלת ההחלטה, בחרת את הטוב ביותר עבור עצמך ועבור תינוקך. שיקולים שונים נלקחים בחשבון ועל פיהם נופלת ההחלטה. יתכן שלאחר מעשה יגיע לידייך ידע נוסף, חדש; יתכן שבדיעבד היית מבינה אחרת, פועלת אחרת. חשוב לזכור את הרגע הזה, רגע הבחירה, שאוצר בחובו בדיוק את מי שהיית בו, את התנאים בהם קיבלת את ההחלטה הנכונה ביותר. מגיע לך שאפו גדול על יכלתך לקחת אחריות על חייך ולקבל החלטה כל כך משמעותית עבור עצמך.
5. הכנה גופנית
הכנה גופנית יכולה להיעשות בעזרת מגוון כלים: יוגה או פילאטיס, טיפולי רפלקסולוגיה, שיאצו, דיקור סיני ודומיהם, הומאופתיה וצמחי מרפא, דמיון מודרך ועוד. מטרתה של הכנה זו היא עידוד הגוף לשיתוף פעולה מירבי עם ההליך הניתוחי ולהחלמה יעילה, לצד קליטה מהירה של המידע על עזיבת התינוק את הרחם והפעלת הסט ההורמונלי המתאים לשלב זה.
6. פחדים, חששות ורגשות
חשוב לתת ביטוי לרגשות העולים לקראת הלידה. לצד הרגשות החיוביים והמשמחים, יתכן שקיימים פחדים או חששות, יתכן שיש בך רגשות קשים כלפי תינוק שלא שיתף פעולה עם תכניותייך, יתכן שיש בעברך חוויות לידה שהשאירו משקעים מרים ועוד. עיבוד הרגשות והצפת הפחדים יאפשרו לך לטפל בהם, לתת להם מענה מבעוד מועד ולהגיע ללידה שמחה, אופטימית ומלאת בטחון ככל שניתן.
7. צרכים אישיים
מה חשוב לך? מה מרגיע אותך? מה את לא מסכימה בשום פנים ואופן שיקרה? איזו תמיכה את צריכה במהלך הלידה? ולפניה? ואחריה? האם יש מידע מיוחד שיוכל לעזור לך? הבנה מראש של הצרכים האישיים, מסייעת בהתארגנות הטכנית, הפיזית והרגשית ללידה ולתקופת ההתאוששות, מגדילה את הבטחון ומפחיתה מתח.
8. אמון בצוות הרפואי
במהלך ההליך הניתוחי, יהיו חייך וחיי תינוקך בידיו של הצוות הרפואי. עשי הכל כדי לחזק את אמונך בצוות ולהיות סמוכה ובטוחה שאת בידיים טובות. מצאי את בית החולים המציע את הצוות הרפואי המתאים ביותר עבור הלידה שלך, קבעי פגישה עם רופא בכיר, בקשי לשמוע על עקרונות העבודה הנהוגים במקום. אמון מלא בצוות הרפואי יתרום לשלוותך במהלך הניתוח ויאפשר לגופך את ההרפיה לה הוא זקוק בכדי להגיב בצורה טובה למה שקורה.
9. הכנה של התינוק
התינוק מרגיש אותך, שומע אותך ומבין. דברי איתו, שתפי אותו, הסבירי לו מה עומד לקרות, מי האנשים שהוא עומד לראות מייד כשיצא מהרחם, מתי תיפגשו ומי ישמור עליו עד אז. זכרי שאתם מתכוננים למסע משותף, שלך ושלו כאחד, ושאתם צוות לעניין. חלקי איתו את רגשותייך וספרי לו שוב כמה את מצפה לו ומתרגשת לקראת בואו.
10. ליווי, תמיכה ועזרה
ביום הלידה, במהלכה ובתקופה שאחריה יתכן ותזדקקי לתמיכה ולעזרה. חלקי תפקידים מראש והכיני את סביבתך ליום הלידה - מי יהיו מלווייך, מי ישאר עם ילדים גדולים יותר או יוציא את הכלב, מי יעזור לך עם התינוק במהלך האשפוז וההתאוששות וכן הלאה. בדקי מהן ההכנות הטכניות שיש לבצע - בישול והקפאה של מזון, הכנת תיק לידה, רכישת תכשירים מעודדי החלמה ועוד. הכיני לך רשימת מספרי טלפון של אנשי מקצוע וגורמים נוספים, כמו יועצת הנקה או הרופא שלך. הכיני הכל כך שתוכלי להיות רגועה, נינוחה ופנויה לקראת הלידה ולאחריה.
הכנה מקוצרת לניתוח פתאומי
כאשר ההמלצה למעבר ללידה קיסרית היא פתאומית, תוך כדי לידה, ניתן לעשות הכנה עצמית מהירה - גזרי ושמרי:
- אישרור הבחירה: מה הן האפשרויות שעומדות בפני? האם ישנו מידע נוסף שהייתי מעוניינת לקבל לפני החלטתי הסופית? למה אני בוחרת באפשרות של ניתוח? האם ברגע זה אני שלמה עם הבחירה? למה אני זקוקה כרגע בכדי להיות שלמה עם ההחלטה?
- לימוד והבנה: מה הכי חשוב לי לדעת ולהבין כרגע לפני הכניסה לניתוח? איזה פריט מידע ישפר את תחושתי ויחזק את בטחוני?
- רוגע והרפיה: מצאי בתוכך, בגופך, בסביבתך או בדמיונך מקום, איבר, אדם או סיטואציה שמשדרים משהו שהוא נוח, בסדר. איזו תחושה עולה מהמקום הנוח הזה? אם את מסכימה, הניחי לתחושה למלא אותך.
- חיזוק עצמי: אני עושה את הטוב ביותר ברגע זה עבורי ועבור תינוקי, אני סומכת על עצמי ועל הבחירה שלי.
- הכנה גופנית: ניתן לדמיין את הגוף מרחיק את כלי הדם מאיזור הניתוח, מרפה את השרירים, מארגן את מערכות שיווי המשקל הגופני לקראת ההליך הרפואי - ומחזיר את המצב לקדמותו מייד לאחר הניתוח, לשם התאוששות תקינה.
- פחדים וחששות: מה הכי מפחיד אותך? ומה יתן כרגע מענה מהיר לפחד הזה?
- צרכים אישיים: מה הכי חשוב לי שיקרה? האם יש משהו שהמלווים יכולים לדאוג שייעשה, כעת או בזמן הניתוח? האם יש כרגע משהו או מישהו שיכול להקל עלי?
- אמון בצוות הרפואי: האם אני יודעת מיהו הצוות שיטפל בי בחדר הניתוח? מה אני יכולה להגיד לעצמי בכדי לחזק ככל הניתן את אמוני במקצועיות, במסירות ובאחריות של הצוות הרפואי?
- הכנה של התינוק: ספרי לתינוק בקצרה מה עומד לקרות, הסבירי לו שגם את החלק הזה של המסע תעברו יחד ותתמכו זו בזה, עודדי אותו להרגיש טוב והזכירי לו שוב עד כמה את מצפה למפגש עימו.
- ליווי, תמיכה ועזרה: מהו הדבר שהכי חשוב לך להזכיר למלווייך? הזכירי רק אותו. לכל השאר תדאגו יחד לאחר שיסתיים הניתוח.
עומדת לעבור לידה קיסרית? הצטיידי מראש בתכשירים המומלצים לטיפול בצלקת. לרכישה לחצי כאן.