יצירת הקשר הראשוני בין האם לתינוק הוא תהליך חשוב ,זהו תהליך אינטימי ואינדיבידואלי הבנוי מגורמים שונים המשפיעים על טיב הקשר- סגנון חיים, גורמים סביבתיים, תרבותיים וכו'.
אחד מהמאפיינים המשפיעים ביותר על תחילת היווצרות הקשר הוא סוג הלידה-טבעית או קיסרית.
בלידה טבעית ישנו שלב המאפשר לאם לחוש ולהתחבר לתהליך הלידה. ההתחברות לתהליך הלידה חשובה ומשפיעה גם מבחינה פיזיולוגית ובעיקר מבחינה נפשית. הלידה מלווה בתעצומות גוף ונפש אדירים -בכאבים, בצירים בתחושת לחץ והתכווצויות שנפסקים ברגע אחד שבו מפציע הוולד לאוויר העולם –כאשר הכאב הגדול נעלם,הוא מפנה מקום לתחושות התרגשות ,שמחה ועונג .
תחושות אלה מתאפשרות הודות לחיבור הפיזי הראשוני בין האם לתינוק (בעקבות ההורמונים המופרשים מהמוח אוקסיטוצין), במקרים בהם האם מניקה, ההנקה אף מגבירה את הפרשת ההורמון ומתחילה בכיווץ הרחם. הפרשת ההורמונים חשובה מאוד בשלב זה ותורמת רבות ליצירת קשר חיובי עם התינוק.
זאת בשונה מהמתרחש בניתוח קיסרי, בלידה קיסרית האם "מדלגת "בתחילה על שלב הכאב, היא מוכנסת לחדר ניתוח השונה בתכלית מחדר לידה (לעיתים בניתוח חירום היא לבד)מורדמת חלקית, ידיה נפרסות לצדדים וילון נמתח ומפריד בינה ובין כל חלקה התחתון. היא חשה מנותקת ומרוחקת מהמתרחש ,לאחר זמן קצר נשמע קול בכי- ישנה התרגשות ,אך האם לא פנויה לכך מאחר ופיזית גופה פתוח והיא עדיין באמצע ניתוח .הצצה קטנה לכיוון התינוק ...והוא מורחק מהחדר להמשך טיפול ומעקב .
בעקבות כך לא נוצר כל מגע פיזי ראשוני בין האם לתינוק בזמן הלידה , לכך יש השפעה ישירה על העיכוב בהפשרת הורמון האוקסיטוצין. המפגש עם התינוק מתרחש לאחר שהאם יוצאת מחדר ההתאוששות ומאחר וזמן ההחלמה בניתוח קיסרי ארוך (ישנו קושי פיזי גדול, הגוף מחלים משני אירועים רבי משמעות ניתוח ולידה!) המפגש עם התינוק שונה- האם מרותקת למיטה, תלויה בסביבתה ואינה עצמאית ,כל גישה לתינוק מאתגרת החל מהחזקתו ועד הנקתו.
חשוב להיות מודעים לשוני בין התהליכים השונים בלידות וזאת בכדי לאפשר חיבור נכון בין האם לתינוק לאחר ניתוח הקיסרי. צריך להבין את הצרכים הייחודיים של האם ולאפשר לה לחוות מפגש נכון עם התינוק:
- כאשר התינוק מורחק מהאם בזמן הניתוח היא חשה תסכול וחוסר אונים .דבר גדול ומשמעותי נלקח ממנה עכשיו והיא לא אתו ... חשוב כי בן\בת הזוג ילוו את התינוק יצלמו אותו ודאגו לו בכך תחוש האם הקלה. הידיעה כי אדם קרוב בחוץ מלווה את התינוק תרגיע אותה, בנוסף לכך הליווי חשוב גם לתינוק .המעבר החד בין הרחם העוטף והחם לבין חדר הניתוח הקר מטלטל.
- האם נמצאת בתפקוד פיזי נמוך דבר המשפיע על המצב הרגשי-היא זקוקה וחפצה בקרבה לתינוק אך גופה לא מאפשר זאת וכך נוצר פער עצום בין הציפיות שלה מעצמה כאם לבין המסוגלות ,דבר המשפיע על מצבה הרגשי. חשוב שהסביבה תהיה מודעת לכך! האם זקוקה לתמיכה, להכלה ,לעידוד ולהקשבה .הידיעה שתחושותיה טבעיות ומוכלות יקלו את העומס ובכך תתפנה להחלמה, תחווה פחות לחץ ותוכל ליצור קשר בריא עם התינוק ללא תחושות תסכול והאשמה.
- לחץ סביבתי-הולדת תינוק חדש מאוד משמחת ומרגשת .רבים רוצים לבקר ,לייעץ ולהרגיש שותפים לחוויה. מאחר ולאחר הניתוח קיסרי, סמוך ללידה, לא נוצר קשר פיזי עם התינוק -חשוב לאפשר זאת כעת, כשהאם מתאוששת ללא הפרעה סביבתית. כדי לאפשר זאת יש לתאם צפיות מראש עם הסביבה בכדי למנוע אכזבות ולחצים מיותרים.
- לעיתים הניתוחים הקיסריים מתבצעים כניתוחי חירום שלאחריהם התינוק מועבר לאינקובטור להשגחה-החששות והחרדה גדולים והתסכול רב. גם כאן חשובה התמיכה הנפשית וההכלה. אם אפשרי הדבר יש לעודד מגע פיזי בין האם לתינוק skin to skin(עור לעור) שתורם רבות לשניהם.
ככל שהחיבור הפיזי יתבצע קרוב לזמן הלידה וילווה בתהליך של תמיכה והכלת הקשיים ייווצר קשר חיובי ומיטיב בין היולדת לתינוק.
לשאלות ולהתייעצות מוזמנים לפנות אלי -
תגל זילברמן,
יועצת משפחתית,
מוסמכת מכון אדלר מומחית להפרעות קשב ולקויות למידה-ילדים ונוער
טל. 052-3892281
tagel.zilberman@gmail.com
https://www.facebook.com/tagelzilberman